EXCLUSIV Surpriză la Kiev: Începe reocuparea EuroMaidanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturile şi baricadele au apărut din nou în Piaţa Indepedenţei  FOTO PrimaTV
Corturile şi baricadele au apărut din nou în Piaţa Indepedenţei  FOTO PrimaTV

În timp ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, centrul Kievului începe să semene din nou cu EuroMaidanul de la începutul anului. Corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu, sosit vineri în capitala ucraineană, a relatat că Piaţa Revoluţiei din Kiev începe să fie din nou împânzită de oameni.

„Baricadele din Piaţa Independenţei din Kiev sunt formate din zeci de mii de anvelope şi pietre luate din pavaj. Au fost ridicate corturi de campanie în centrul Kievului si pe străzile ce duc spre spre Maidan, potrivit organizatorilor, numărul acestora fiind de peste o sută. Accesul cu maşina în aceasta zonă ,„Libera de comunism”, a fost oprit. Este o altfel de „Piaţă a Universităţii", cea ulterioară revoluţiei din '89", relatează corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu.

După ce atenţia întregii lumi s-a concentrat exclusiv spre mişcările separatiste din sudul şi estul Ucrainei, unde vineri au avut loc lupte grele între insurgenţii proruşi şi armata ucraineană, locuitorii Kievului se reîntorc în EuroMaidan.

Potrivit trimisului special, Marius Saizu, în Piaţa Indepedenţei s-au construit baricade asemănătoare cu cele din timpul revoltelor anti-Ianukovici, iar la intrăile în EuroMaidan au fost instituite puncte de control, care nu sunt administrate de autorităţile ucrainene, ci de aşa-numite „gărzi patriotice“.

kiev euromaidan

Marius Saizu a relatat că bărbaţii de la punctele de control poartă banderole cu steagul Ucrainei şi nu fac parte din cadrul forţelor de poliţiei, fiind cel mai probabil membri voluntari ai brigăzilor patriotice. În centrul Pieţei a fost reamenajată o scenă şi au fost instalate mai multe corturi.

Nu este încă clar de ce EuroMaidanul începe să fie ocupat, însă mişcările din centrul Kievului, simbol al valului pro-european şi al revoltelor anti-Ianukovici, sunt surprinzătoare, în contextul apropierii votului – cheie de duminică. Separatiştii au anunţat boicotarea alegerilor în zonele ocupate şi au repornit lupta împotriva autorităţilor ucrainene pentru a împiedica orice tentativă de desfăşurare a scrutinului prezidenţial în regiunile Doneţk şi Lugansk.

La 21 mai s-au împlinit şase luni de la izbucnirea revoltelor din EuroMaidan, după ce preşedintele Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie, a anunţat că nu va semnat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, alegând să alăture Ucraina Uniunii Vamale realizate de Federaţia Rusă. Populaţia a comemorat momentul exprimându-şi în mare parte dezamăgirea faţă de precipitarea tragică a evenimentelor după răsturnarea lui Ianukovici. Ucraina a pierdut peninsula Crimeea şi se confruntă cu mişcări separatiste soldate cu zeci de morţi în estul şi sudul ţării, fiind ameninţată cu noi pierderi de teritorii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite