Erupția vulcanului islandez a slăbit, dar există probabilitatea să se deschidă noi guri de ventilație VIDEO

0
Publicat:

Vulcanul care a erupt luni în sud-vestul Islandei este în curs de slăbire, deși noi guri de ventilație s-ar putea deschide în scurt timp, a anunțat biroul meteorologic islandez, potrivit BBC News.

Erupția înregistrată în peninsula Reykjanes a avut loc după săptămâni de cutremure și tremurături intense.

În noiembrie, cca 4.000 de persoane au fost evacuate din Grindavik, un oraș pescăresc amenințat de fluxul de lavă.

Nu există rapoarte privind răniți, însă oamenii se tem că locuințele lor ar putea fi avariate.

Erupția „continuă să slăbească"

Erupția a avut loc în peninsula Reykjanes FOTO Facebook/ Veðurstofa Íslands
Erupția a avut loc în peninsula Reykjanes FOTO Facebook/ Veðurstofa Íslands

Potrivit anunțului făcut marți seara de Biroul meteorologic islandez, erupția „continuă să slăbească".

În imaginile aeriene de la locul erupției se văd trei guri de ventilație  (deschideri prin care erupe magma sau sunt emise gaze vulcanice), în scădere față de cele cinci anterioare.

Există o probabilitate crescută ca mai multe guri de ventilație să se deschidă" de-a lungul fracturii inițiale, precum și mai la nord sau mai la sud, și că timpul de avertizare pentru noi deschideri de guri de ventilație „ar putea fi foarte scurt", potrivit Met Office.

Anterior, autoritățile avertizaseră că poluarea de la vulcan ar putea ajunge în capitala Reykjavik, situată la aproximativ 42 km de Grindavik, însă, până la mijlocul dimineții de miercuri, acest lucru nu s-a întâmplat.

Mirosul de fum și cenușă a putut fi detectat până la 30 de kilometri de locul erupției.

O erupție vulcanică similară a provocat în 2010 o coloană de cenușă care s-a ridicat la câțiva kilometri în atmosferă, ceea ce a dus la întreruperea călătoriilor aeriene în Europa timp de câteva zile.

De data aceasta nu va exista însă același nivel de perturbare ca în 2010, deoarece acești vulcani din sud-vestul Islandei „nu sunt capabili din punct de vedere fizic să genereze aceiași nori de cenușă", potrivit explicației date pentru BBC de vulcanologul Dr. Evgenia Ilyinskaya.

A patra erupție de acest gen în ultimii trei ani

Amintim că o erupție vulcanică a început luni seara în Islanda, marcând a patra activitate de acest gen din ultimii trei ani, conform Institutului Meteorologic Islandez (IMO), citat de AFP.

Peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupții vulcanice timp de opt secole, până în martie 2021.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite