Emmanuel Macron: Rusia aduce prejudicii securității alimentare mondiale

0
Publicat:

Rusia „aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale” prin decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a denunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron după o convorbire telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Emmanuel Macron FOTO Getty Images
Emmanuel Macron FOTO Getty Images

„Cei doi preşedinţi au evocat suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordului asupra exportului de cereale ucrainene prin coridorul maritim. Şeful statului (francez, n. red.) a denunţat o decizie unilaterală a Rusiei care aduce din nou prejudicii securităţii alimentare mondiale”, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat preluat de AFP.

Acest acord internațional ce implica Ucraina şi Rusia a fost încheiat în iulie, sub egida Turciei şi a ONU, şi era valabil până la 19 noiembrie.

Pentru a preveni o gravă criză alimentară, în special în țările sărace din Africa, acordul a permis exportarea a peste 9,7 milioane de tone de cereale ucrainene blocate în porturi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi „suspendă” participarea la acord pe motiv că armata ucraineană ar fi efectuat un „atac masiv” cu drone asupra flotei sale din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Moscova în 2014. Luni, Moscova a atenţionat împotriva „pericolului” de a continua navigarea de-a lungul coridorului maritim fără acordul său, notează AFP, potrivit Agerpres.

Macron şi Zelenski au vorbit de asemenea despre „conferinţa internaţională menită să susţină rezilienţa civilă a Ucrainei în perioada iernii”. Conferința respectivă este programată pentru 13 decembrie, la Paris, urmând să reunească donatori şi alţi actori importanţi.

Totodată, Macron i-a reiterat lui Zelenski „deplina mobilizare a Franţei pentru majorarea cât mai curând posibil a sprijinului său militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană”.

Înainte de informaţiile oferite de Palatul Elysee, Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a avut „o conversaţie extrem de importantă şi productivă” cu omologul său francez cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei şi refacerea infrastructurii energetice avariate a ţării în urma atacurilor cu rachete efectuate de Rusia. Zelenski nu a precizat ce s-a convenit în timpul discuţiei, însă i-a mulţumit preşedintelui francez pentru sprijinul acordat de țara sa Ucrainei în urma invaziei ruse.

„O conversaţie extrem de importantă şi productivă cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Decizii specifice cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei. Iniţiative specifice în vederea refacerii infrastructurii energetice distruse. Mulţumesc, prietenul meu, pentru sprijinul neclintit”, a reacționat Zelenski pe Twitter.

Atacuri masive şi simultane cu rachete au vizat luni infrastructuri energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv în Kiev, capitala țării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite