Emmanuel Macron cere Iranului să înceteze livrările de drone pentru Rusia în războiul din Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut sâmbătă Iranului, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele iranian Ebrahim Raissi, "să pună capăt imediat sprijinului" pentru Rusia în războiul din Ucraina prin încetarea livrărilor sale de drone, a indicat Palatul Elysée, relatează AFP.

Președintele Franței cere Iranului să nu mai sprijine Rusia cu livrări de drone FOTO EPA EFE
Președintele Franței cere Iranului să nu mai sprijine Rusia cu livrări de drone FOTO EPA EFE

Şeful statului francez "a avertizat asupra gravităţii consecinţelor, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi domeniul umanitar, ale livrării de către Iran de drone către Rusia şi a cerut Teheranului să pună capăt imediat sprijinului pe care îl oferă astfel războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei", potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a avertizat vineri că Rusia "primeşte materiale din Iran pentru a construi o fabrică de drone" pe teritoriul său şi că acest sit "ar putea fi pe deplin operaţional la începutul anului viitor".

Statele Unite estimează că până în luna mai, Rusia a primit "sute" de drone de atac iraniene şi acuză Moscova ca le-a folosit recent pentru a "ataca Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană".

Teheranul a respins acuzațiile

Teheranul a respins în mod repetat acuzaţiile americane de livrări de arme către Rusia ca fiind "nefondate", declarând că nu este parte a conflictului ucrainean.

În cadrul acestei convorbiri telefonice de aproximativ 90 de minute preşedintele francez şi omologul său iranian "au discutat modalităţi de promovare a relaţiilor, în special negocierile în curs (cu privire la energia nucleară) şi evoluţiile regionale", a afirmat, la rândul său, un oficial iranian .

Casa Albă: Rusia ar putea produce de anul viitor drone iraniene pe teritoriul său

Rusia "primeşte material din Iran pentru construirea unei uzine de drone" pe teritoriul său, iar acest sit "ar putea deveni complet operaţional la începutul anului viitor", a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

"Parteneriatul militar între Rusia şi Iran pare să se adâncească", a subliniat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate, adăugând că se bazează în declaraţiile sale pe informaţii ale serviciilor de spionaj americane.

Casa Albă a emis vineri o notă de informare destinată guvernelor şi companiilor străine ca să le facă, potrivit ei, să "înţeleagă mai bine riscurile" programului iranian de drone şi, astfel, să evite să contribuie la acesta "din neatenţie".

Guvernul american a difuzat o imagine din satelit a amplasamentului prevăzut, potrivit serviciilor sale de informaţii, pentru această uzină de drone, în zona economică specială Alabuga, circa 900 km est de Moscova, transmite Agerpres.

SUA estimează că, până în luna mai, Rusia primise "sute" de drone de atac iraniene şi o acuză că le-a folosit recent pentru a "ataca Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană", a mai spus John Kirby.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite