Dronele Shaded devin și mai periculoase. Rușii le-au instalat sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la Space X

0
0
Publicat:

Forțele de apărare ucrainene au doborât, miercuri 24 septembrie, o dronă Shahed-136 rusească echipată cu sistemul de comunicații prin satelit Starlink de la SpaceX. Rușii au folosit 32 de drone în timpul atacului, 28 fiind distruse de ucraineni, scrie Defence Express care a primit fotografiile relevante din surse proprii.

Dronă Shahed/ FOTO: Arhiva
Dronă Shahed/ FOTO: Arhiva

Acestea arată o antenă parabolică cu numere de serie pe ea. Acest lucru ar trebui să permită Kievului să investigheze canalele de aprovizionare ale rușilor cu terminale Starlink, scrie publicația.

Potrivit portalului ucrainean, este pentru prima dată când Rusia folosește drone Shahed dotate cu sistemul de comunicații Starlink, dar este puțin probabil să fie și ultima.

Începerea instalării Starlink pe dronele rusești cu rază lungă de acțiune era doar o chestiune de timp. Pentru că înainte de aceasta, Moscova experimentase deja modemuri 4G cu cartele SIM ucrainene.

După ce au fost dotate cu Starlink, dronele rusești dispun de un canal de feedback foarte larg și puternic, fiind capabile în același timp să transmită informații sau să-și schimbe misiunea de zbor la orice distanță. Adică, Shahed se va transforma, în primul rând într-un instrument de strâns și transmis informații.

starlink jpg

Starlink poate fi necesar inamicului, de exemplu, pentru a transmite informațiile culese cu ajutorul echipamentelor radio despre pozițiile apărării antiaeriane a Ucrainei. Sau, în cazul echipării dronei cu camere de luat vederi, pentru transmiterea de imagini. Și datorită Starlink, Federația Rusă poate folosi Shahed ca armă cu rază extrem de lungă de acțiune, cu posibilitatea de cercetare suplimentară și lovirea chiar și a țintelor în mișcare.

Alegerea dronei Shahed pentru astfel de scopuri se poate datora razei sale de acțiune de aproximativ 2.000 km și unui loc liber destul de mare în mijlocul fuselajului.

Deși Starlink nu funcționează și nici nu este vândut în Rusia, rușii îl cumpără prin intermediul țărilor terțe. În același timp, Statele Unite încearcă să rezolve această problemă, dar este departe de a reuși.

Dar, în mod clar, Washingtonul trebuie să accelereze puțin în această problemă, deoarece Starlink Shahed se referă la controlul nelimitat al razei de acțiune a unei drone de atac cu o rază de zbor de până la 2.000 km. Având în vedere cooperarea Rusiei nu numai cu alte state necinstite, ci și cu grupuri teroriste, aceasta este o amenințare nu numai pentru Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite