Donald Trump, primit de Emmanuel Macron la Paris: Există „dezacorduri ocazionale“, însă nu perturbă prietenia care datează de la Revoluţia americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melania şi Donald Trump, întâmpinaţi de Emmanuel Macron şi de prima-doamnă a Franţei FOTO EPA
Melania şi Donald Trump, întâmpinaţi de Emmanuel Macron şi de prima-doamnă a Franţei FOTO EPA

Aeronava Air Force One a aterizat joi dimineaţă la Paris, unde preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va participa alături de soţia sa la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Franţei, după ce a acceptat o invitaţie în acest sens de la Emmanuel Macron.

UPDATE 20.30 Trump salută o relaţie „care nu poate fi ruptă“ între SUA şi Franţa

Donald Trump salută o relaţie „care nu poate fi ruptă” între Statele Unite şi Franţa, relatează The Associated Press.

Între cele două ţări există ”dezacorduri ocazionale”, însă acest lucru nu perturbă prietenia care datează de la Revoluţia americană.

O mulţime de oameni uită că Franţa ne-a ajutat ”să ne obţinem independenţa”, a subliniat şeful statului american joi seara, în conferinţa de presă comună cu omologul său francez Emmanuel Macron.

El a salutat totodată angajamentul Franţei de a lupta împotriva terorismului şi de a reduce birocraţia, un obiectiv pe care-l împărtăşeşte.

Miliardarul american a abordat şi unul dintre domeniile de dezacord.

Statele Unite s-au angajat în apărarea mediului, a spus Trump, în pofida deciziei sale de a retrage Washingtonul din Acordul de la Paris, un acord universal în lupta împotriva modificărilor climatice.

Trump si Macron FOTO Getty Images

FOTO Gulliver/Getty Images 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, alături de Trump, că au convenit să coopereze la o foaie de drum în Siria postbelică şi că sunt în mare parte în acord pe tema securităţii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.

El a recunoscut că există disensiuni profunde cu administraţia Trump pe tema Acordului de la Paris.

Însă a subliniat că a putut să discute cu Trump despre cea mai bună modalitate de a lupta împotriva unei ”ameninţări mondiale cu inamici care încearcă să ne destabilizeze”.

Cei doi şefi de stat au petrecut joi mai multe ore împreună, în unele dintre cele mai opulente locuri din capitala franceză. Cuplurile prezidenţiale amercian şi francez au vizitat Les Invalides, iar cei doi şefi de stat s-au întâlnit în privat şi apoi în format mai larg la Palatul Elysee.

UPDATE 17.55 Trump, primit de Macron la Invalides

Emmanuel Macron l-a primit oficial pe Donald Trump, în cadrul unei ceremonii, la Hôtel National des Invalides, punctul de pornire a unei vizite de două zile, în care preşedintele american va asista, vineri dimineaţa, la defilarea organizată cu ocazia Zilei Naţionale, de 14 iulie.

Limuzina blindată a lui Trump a intrat joi, la ora locală 15.35 (16.35, ora României) pe poarta de nord a Les Invalides, un edificiu din secolul al XVII-lea, construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea pentru răniţi de război şi în care se află, din 1840, mormântul lui Napoleon.

Cei doi preşedinţi, însoţiţi de soţiile lor, au dat mâna, au discutat câteva momente şi au pozat în faţa fotografilor, înainte de a pătrunde în Curtea de Onoare.

Urmează o întâlnire tête-à-tête la Palatul Élysée, iar apoi o conferinţă de presă comună, potrivit preşedinţiei franceze.

Macron şi Trump şi soţiile lor vor lua apoi cina la Jules Verne, un restaurant de lux situat la etajul al doilea al Turnului Eiffel.

Această vizită de două zile a fost organizată pe ultima sută de metri şi reprezintă un moment de respiro pentru miliardarul american, care a lăsat în urmă noi controverse legate de Rusia, transmite Ouest France.

”Preşedintele Trump este foarte entuziasmat. Prima Doamnă este, de asemenea, foarte entuziasmată pentru că vizitează un cuplu precum Macron în Oraşul Luminilor. Este chiar minunat”, a declarat un oficial al administraţiei Trump. 

image

Melania şi Donald Trump au ajuns la Paris FOTO EPA

Miliardarul republican va avea ocazia de a fi invitatul de onoare la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Franţei. De asemenea, acesta va merge la mormântul lui Napoleon Bonaparte din Domul Invalizilor şi va cina la un restaurant renumit din turnul Eiffel.

Donald Trump şi Emmanuel Macron vor privi parada de pe Champs-Elysees, care marchează o sută de ani de la intrarea americanilor în Primul Război Mondial alături de Franţa.

Miliardarul republican şi-a petrecut ultima zi la Casa Albă încercând să apere comportamentul fiului său, lăudându-i ”transparenţa” după publicarea unor e-mailuri legate de întâlnirea sa cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia.

De asemenea, preşedintele s-a plâns din nou de cea mai oribilă ”vănătoare de vrăjitoare” politică din istorie în legătură cu acuzaţiile că reprezentanţii Kremlinului au colaborat cu asociaţii campaniei Trump.

Macron (39 de ani) speră să folosescă greutatea istorică a evenimentului şi grandoarea franceză pentru a-l fermeca pe imprevizibilul Trump - la doar şase săptămâni după ce l-a primit pe Vladimir Putin în Palatul Versailles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite