Director din Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Răspândirea Ebola în Europa este inevitabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istorie, SUA şi Europa s-ar putea confrunta cu epidemii Ebola care, până acum, au avut loc doar în regiuni izolate din Africa. Virusul a ajuns deja în SUA şi în Europa, iar specialiştii avertizează că actuala epidemie, cea mai gravă din istorie, va face în continuare mii de victime. În Spania a fost înregistrat primul caz de infectare în afara Africii, după ce o asistentă a luat virusul într-un spital din Madrid.

 Acum însă, atât în SUA cât şi în Europa există deja cazuri confirmate de pacienţi cu Ebola. Situaţia „bătrânului continent” este însă mai gravă, având în vedere că aici există primul caz de contaminare în afara Africii. 

Mai exact, o asistentă de la Spitalul Carlos al III-lea din Madrid a fost diagnosticată cu Ebola. Femeia a intrat în contact cu virusul atunci când a făcut parte din echipa care a îngrijit doi pacienţi care se infectaseră în Africa de Vest, unul în Liberia (unde se crede că este focarul) şi celălalt în Sierra Leone. Amândoi erau preoţi catolici misionari şi au fost repatriaţi din ţara vest-africană, iar statul spaniol a cheltuit aproximativ un milion de euro pentru a se asigura că aceştia sunt transportaţi şi trataţi în condiţii de carantină strictă. 

Comisia Europeană cere explicaţii pentru răspândirea virusului

Deocamdată, nu este clar cum s-a infectat asistenta medicală. Comisia Europeană a cerut deja „clarificări” statului spaniol privind breşa din procedurile medicale care au permis răspândirea virusului. 

În total, alte cinci persoane au fost internate şi izolate la acelaşi spital din capitala Spaniei pentru că au intrat în contact cu femeia şi ar fi putut lua virusul. Infirmiera a fost însă în concediu după ce s-a contaminat, aşa că identificarea tuturor persoanelor cu care a intrat în contact este imposibilă. 

Câinele infirmierei a fost eutanasiat

Ca măsură de precauţie, spaniolii au decis şi eutanasierea câinelui infirmierei, măsură căreia atât femeia, cât şi soţul ei – internat la acelaşi spital – s-au opus vehement. Câinele, pe nume Excalibur, a fost însă eutanasiat, în baza unui ordin judecătoresc. Spania nu este însă singura ţară europeană în care a ajuns virusul Ebola. Marţi, Norvegia a repatriat din Sierra Leone o femeie în vârstă de 30 de ani, care a făcut parte dintr-o echipă de doctori din Medici Fără Frontiere. 

Pacientul zero din SUA a murit

Situaţia este însă la fel de tensionată şi de cealaltă parte a Atlanticului. Thomas Eric Duncan, un bărbat în vârstă de 42 de ani, a murit la spitalul din Dallas, Texas, în care era internat. De originie liberian, Duncan a fost primul american care a fost diagnosticat cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi primise mai multe tratamente experimentale care au fost eficiente în alte cazuri. El s-a întors pe 19 septembrie în SUA din Liberia şi a fost diagnosticat pe 30 septembrie. De la acest caz a pornit o adevărată isterie în SUA, fiind prima persoană cu Ebola care a umblat liberă zile întregi. Membrii familiei şi vecinii lui Duncan s-au plâns chiar că restaurantele şi magazinele din zonă refuză să-i mai primească. 

SUA au repatriat până acum trei cetăţeni infectaţi în Africa: doi doctori americani care au contractat virusul în Liberia au fost trataţi cu succes în Texas, iar un cameraman al postului NBC News, infectat tot în Liberia, a fost dus acum trei zile în Nebraska, unde se află în continuare în stare critică. 

Europa va înregistra în mod „aproape inevitabil” mai multe cazuri de infectare cu febră hemoragică Ebola, însă continentul este „bine echipat şi pregătit” pentru a controla boala, a anunţat marţi directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Răspândirea virusului în Europa este practic „inevitabilă”, a mai subliniat directorul, citat de Reuters.

„Astfel de cazuri importate şi evenimentele similare din Spania se vor petrece şi în viitor, cel mai probabil. Este aproape inevitabil, având în vedere călătoriile numeroase atât din Europa în ţările afectate, cât şi invers”, a continuat oficialul OMS.

Pe lângă Spania şi Norvegia, mai multe ţări europene au repatriat cetăţeni infestaţi cu Ebola în Africa de Vest. Franţa, Marea Britanie, Olanda, Germania şi Elveţia au tratat astfel de pacienţi. 

„Cel mai important lucru este însă că Europa prezintă încă un grad scăzut de risc şi că partea vestică a regiunii europene în mod special este cel mai bine pregătită din lume pentru a trata cazuri de febră hemoragică, inclusiv virusul Ebola”, continuă directorul. Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi cu Ebola sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi.

Până acum, peste 3.500 de persoane au murit în această epidemie Ebola, cea mai gravă din istorie, conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Numărul persoanelor infestate este estimat la aproximativ 7.500. Astfel, OMS a avertizat că numărul persoanelor care riscă să contracteze virusul Ebola până în noiembrie este de 20.000. Epidemia Ebola s-a răspândit într-un ritm galopant. La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460.

Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie.  

Pericolul ca virusul Ebola să ajungă şi în România a determinat o suplimentare a bugetelor alocate anul acesta pentru Ministerul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne. Astfel, în total, cele două ministere vor primi încă 25 de milioane de lei pentru a lua măsurile necesare astfel încât să fie pregătite pentru a răspunde în cazul în care vor trebui să trateze un pacient infestat cu virusul Ebola. 

România îşi ia măsuri de precauţie

Riscul ca virusul extrem de contagios să ajungă în România a devenit evident la începutul lunii august, când un cetăţean român întors din Nigeria a ajuns la spitalul de boli contagioase din Ploieşti, cu simptomele specifice febrei hemoragice. Ulterior, s-a dovedit că pacientul avea, de fapt, malarie. 

Cu toate acestea, episodul a scos la iveală faptul că sistemul sanitar român nu este deloc pregătit să facă faţă unei astfel de situaţii, neavând vehicule speciale care să transporte pacientul în condiţii de carantină, nici secţii speciale pentru izolarea suspectului sau echipament adecvat de protecţie. 

ebola grafic

Peste 3.500 dintre cei peste 7.500 de oameni care au contractat virusul Ebola au murit din martie încoace, atunci când a izbcnit actuala epidemie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul persoanelor infectate ar putea creşte până la 20.000 în următoarele cinci săptămâni, având în vedere ritmul galopant în care se extinde epidemia.

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. Infestarea om-animal

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

image

Epidemia Ebola. Simptome

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.

image

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite