Dezvăluiri din interiorul camerelor de tortură ale „Maniacului”, torţionarul care mutilează deţinuţi în estul Ucrainei cu aprobarea tacită a Kremlinului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Telegram
FOTO Telegram

Activişti pentru drepturile omului din Ucraina au reuşit să obţină imagini din camerele de tortură ale separatiştilor proruşi din Donbas. Imaginile, publicate iniţial pe Telegram, sunt şocante, sugerând că deţinuţii sunt mutilaţi cu instrumente chirurgicale, bătuţi cu ciocanul şi supuşi şocurilor electrice. Principalul torţionar ar fi „Maniacul”, un sadic care acţionează cu aprobarea tacită a regimului Putin.

Războiul din estul Ucrainei, purtat între armata ucraineană şi rebelii proruşi susţinuţi de Moscova, durează deja de aproape şapte ani şi pare a fi fără sfârşit. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în ambele tabere, iar altele peste 1,1 milioane au fugit din calea focului.

Atrocităţile sunt greu de descris. Au loc atât pe câmpul de luptă, cât şi în închisori. Acestea din urmă sunt prevăzute cu camere speciale pentru tortură.

Conform unor mărturii culese de la faţa locului şi prezentate de cotidianul britanic „The Sun”, deţinuţii separatiştilor din Donbas sunt bătuţi cu sălbăticie în văzul altora, în unele cazuri până la moarte. De asemenea, sunt supuşi şocurilor electrice în părţile intime şi le sunt îndoite degetele până se rup. Ţipetele lor de durere sunt difuzate în toate celulele închisorii, pentru a provoca teamă.

Când nu sunt bătuţi sau electrocutaţi, deţinuţii sunt dezbrăcaţi şi lăsaţi să stea pe paleţi de lemn sub lumini orbitoare.

Două locuri de detenţie sunt notorii pentru atrocităţile din interiorul lor, şi anume „carcera” de la Doneţk şi „închisoarea Batman” de la Luhansk.

„Carcera” de la Doneţk este descrisă de localnici drept „locul în care oamenii dispar”. În ceea ce priveşte „închisoarea Batman”, aceasta este cunoscută ca fiind „locul de joacă” al unui torţionar supranumit „Maniacul”, un sadic pe numele său adevărat Serghei Konopliţki care îşi mutilează victimele folosind o trusă chirurgicală.

Serghei Konoplitki alias Maniacul tortionarul din Donbas FOTO The Sun

„Maniacul” FOTO The Sun

Una dintre victimele „Maniacului” este Oleksandr Grişcenko, un funcţionar din Donbas întemniţat pentru suspiciuni de spionaj. Într-un interviu acordat pentru Euromaidan Press, Grişcenko spune că în momentul în care a intrat în „închisoarea Batman” a fost luat la pumni de un boxer profesionist, după care a fost dezbrăcat şi supus şocurilor electrice. Odată încheiate aceste proceduri, a ajuns pe mâna „Maniacului”. Acesta din urmă şi-a scos trusa chirurgicală şi a ameninţat că îl va tăia bucată cu bucată, începând cu degetele, până va obţine „rezultatul dorit”.

Într-un alt caz, „Maniacul” a bătut un om până la moarte folosindu-se de ciocan, dezvăluie Grişcenko.

„Nu cunoaştem amploarea răpirilor, torturilor şi detenţiilor ilegale din teritoriile ocupate. Nici măcar Comitetul Internaţional al Crucii Roşii nu are acces la prizonieri”, subliniază pentru „The Sun” Centrul pentru Libertăţi Civile, un ONG cu sediul la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite