Demisie importantă în Guvernul francez. Ministrul Justiţiei a demisionat în ziua prezentării în Parlamentul de la Paris a proiectului de revizuire a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Justiţiei şi unul dintre membrii „grei“ ai echipei premierului Manuel Valls şi-a prezentat demisia miercuri dimineaţă, relatează presa din Franţa.

Demisia lui Christiane Taubira a fost anunţată printr-un comunicat al preşedinţiei franceze, în care François Hollande îşi exprimă „recunoaşterea pentru activitatea“ ministrului demisionar.

Christiane Taubira „a efectuat cu convingere, determinare şi talent reforma Justiţiei şi a jucat un rol major în adoptarea mariajului pentru toţi“, a salutat preşedintele francez.

Comunicatul notează de asemenea faptul că „această demisie are loc tocmai în ziua în care este prezentat în Parlamentul de la Paris proiectul de revizuire a Constituţiei“. Taubira era profund ostilă acestui proiect care prevede, printre altele, retragerea cetăţeniei franceze celor care sunt condamnaţi definitiv pentru acte de terrorism, transmite RFI.

„Uneori, ca să rezişti, trebuie să rămâi. Alteori, ca să rezişti, eşti nevoit să pleci“, a reacţionat Christian Taubira pe Twitter imediat după anunţarea demisiei. Ea a avut mai multe dispute publice cu premierul Manuel Valls pe tema revizuirii Constituţiei.

Deputaţi din cadrul opoziţiei de dreapta au salutat demisia din Cabinetul lui Valls, în timp ce ecologiştii şi socialiştii şi-au exprimat regretele.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, a declarat că această demisie este „o veste bună pentru Franţa“.

În schimb, socialista Aurélie Filippetti a ţinut să evidenţieze „talentul imens şi munca“ fostului ministru al Justiţiei, „care va marca istoria“, scrie Les Echos.

Christiane Taubira, unul dintre puţinii politicieni francezi de culoare, s-a născut în Guyana Franceză şi a fost vizată de remarci rasiste din partea extremei-drepte în perioada cât a fost ministru al Justiţiei.

Ea a fost înlocuită cu Jean-Jacques Urvoas, actualul preşedinte al Comisiei de legi din Parlament şi un apropiat al premierului Manuel Valls.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite