Decizia pe Schengen se mută din martie în iunie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O eventuală decizie pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen ar putea fi luată în iunie, a afirmat luni, la Bruxelles, ministrul român de externe Teodor Baconschi.


La finele acestei săptămâni este prevăzută, la Bruxelles, o reuniune a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), pe a cărui ordine de zi se află şi dosarul Schengen. Şeful diplomaţiei române a opinat că, totuşi, nu se va putea lua o decizie, având în vedere că avizul Parlamentului European, consultativ dar obligatoriu, încă nu a fost dat. Parlamentul a amânat discutarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în urma unei diferenţe de vederi cu Consiliul European privind accesul la raportrele de evaluare tehnică pentru cele două ţări.

„Ne aşteptăm să se ia act de cele două rapoarte tehnice, dar nimic mai mult. Noi suntem în parte mulţumiţi de raportul nostru şi, în norice caz, suntem recunoscători preşedinţiei ungare pentru eforturile pe care le face pentru a găsi un compromis în această chestiune", a spus ministrul Baconschi.

Membrii Parlamentului au cerut acces la rapoartele tehnice, în ainte de a formula un aviz, lucru pe care Consiliul, iniţial, l-a refuzat, motivând că documentele sunt clasificate. În cele din urmă, ca urmare a unor negocieri între preşedinţii celor două instituţii, Jerzy Buzek şi Herman van Rompuy, Consiliul a admis să furnizeze rapoartele. Potrivit unor surse parlamentare, acestea ar fi ajuns la parlamentul European de-abia săptămâna trecută. Membrii Parlamentului mai aşteaptă însă şi rezultatele verificării tehnice suplimentare de la graniţa dintre Bulgaria Şi Turcia, ce ar urma să aibă loc în luna martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite