Curtea de Apel de la Milano a decis: Silvio Berlusconi primeşte doi ani de interdicţie pe scena politică italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel din Milano i-a impus sâmbătă fostului premier Silvio Berlusconi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pentru următorii doi ani, pedeapsă care se adaugă la încă un an de închisoare la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii în cazul „Mediaset”.

Instanţa Supremă din Italia a desemnat Curtea de Apel din Milano să stabilească sancţiunea suplimentară, şi anume interzicerea funcţiilor publice. Cel mai important tribunal din Italia l-a condamnat anterior pe fostul premier la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, însă trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an.

Pedeapsa anunţată sâmbătă este una dintre cele două perioade de interdicţie care au fost stabilite începând cu luna august, când mogulul media şi-a epuizat toate căile de recurs. Cu toate acestea, ambele decizii trebuie aprobate de parlament, aşa încât specialiştii se aşteaptă la un proces lung până interdicţiile vor fi puse în aplicare.

Deşi nu va mai putea candida pentru noi mandate, decizia instanţei nu îi interzice să-şi păstreze funcţia de conducere a partidului fondat de el, Forza Italia. Avocatul afaceristului a depus deja documentaţia necesară pentru recurs.

Berlusconi şi-a pierdut deja locul de parlamentar, potrivit unei legi din 2012 care precizează că orice condamnat care a primit mai mult de doi ani de închisoare nu poate deţine şi nu poate candida pentru un loc în parlamentul italian în următorii şase ani de la decizia instanţei.

Politicianul a declanşat o criză politică atunci când a ameninţat că va retrage sprijinul partidului său Forza Italia de la formarea guvernului, însă o decizie de ultim moment l-a făcut să-şi dea, în cele din urmă, votul de încredere. Pentru moment, fostul premier şi forţa politică de centru-dreapta şi-au luat angajamentul de a sprijini coaliţia fragilă a actualului prim-ministru Enrico Letta, alături de vechii săi rivali politici de dreapta şi de stânga.  

Dosarul Mediaset este bazat pe achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Berlusconi a fost mai condamnat în această vară la şapte ani de închisoare pentru că a plătit o minoră pentru sex şi apoi a abuzat de funcţie pentru a muşamaliza scandalul. În acest caz, „Il Cavaliere” mai are însă două căi de apel. 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite