Cum contribuie compania de imagini prin satelit Maxar la înfrângerea ruşilor în Ucraina: „Poţi acţiona pe baza faptelor, nu a temerilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gropi de artilerie la nord vest de Sloviansk FOTO Maxar Technologies via The Telegraph
Gropi de artilerie la nord vest de Sloviansk FOTO Maxar Technologies via The Telegraph

Toate imaginile emblematice ale războiului din Ucraina provin de la sateliţii unei companii americane aflate la mii de kilometri distanţă de teatrul de luptă, în Westminster, Colorado, relatează The Telegraph.

Sateliţii Maxar Technologies au captat gropile comune săpate în afara Mariupolului, au surprins urmările bombardamentelor asupra teatrului dramatic deşi se putea citi din aer mesajul „copii” şi au detectat cadavrele pe străzile din Bucea.

Deşi are un palmares impresionant de proiecte colaborând cu NASA şi agenţii guvernamentale din întreaga lume, în prezent activitatea sa principală priveşte războiul din Ucraina.

Maxar are patru sateliţi pe orbită, fiecare de mărimea unei maşini şi cântărind o tonă, ce se deplasează cu 10,000mph şi înconjoară globul la fiecare 94 de minute.

Sateliţii scanează continuu suprafaţa Pământului captând imagini de pe 7,5 mile de teren odată. 

„Colectăm aproape şase milioane de kilometri pătraţi de teren pe zi”, explică CEO-ul companiei Daniel Jablonsky, inginer nuclear şi fost ofiţer în Marină, explicând că unui analist geospaţial i-ar lua 80 de ani să le analizeze dar ei folosesc inteligenţa artificială pentru a le interpreta.

Imaginile sunt preluate de pe sateliţi, procesate şi transformate în fotografii 3D.

Câteodată clienţii – de la Google la agenţii guvernamentale din SUA şi Marea Britanie- sunt cei care „ne spun unde să îndreptăm camerele”, explică el.  Înainte de invazie a lucrat şi cu companii ruse. Dar acele colaborări au încetat. National Reconnaissance Office din cadrul Departamentului american al Apărării tocmai a semnat un contract pe 10 ani în valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Distrugeri create de bombardamente in Severodoneţk FOTO Maxar Technologies

Distrugeri cauzate de bombardamente in Severodoneţk FOTO Maxar Technologies

„Marea parte a structurii de informaţii a alianţei Five Eyes– din care fac parte Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă, Australia şi SUA – are un parteneriat extrem de strâns, iar noi suntem implicaţi în servirea lui de o bună perioadă de timp”, a dezvăluit Jablonsky.

Pe parcursul ultimului deceniu domeniul s-a îmbunătăţit enorm, în primul rând în privinţa calităţii rezoluţiei, dar şi a rapidităţii prelucrării, care a devenit esenţială, a explicat Stephen Wood, directorul biroului de ştiri al Maxar.

 Imagini care în urmă cu 10 ani erau gata să fie livrate în câteva zile, acum sunt procesate în ore.

Este important ca informaţiile să fie transmise rapid, întrucât „din perspectiva informaţiilor militare abilitatea de a reacţiona şi răspunde creşte astfel dramatic. Un parametru critic când te afli în mijlocul unui război este să ştii unde se află adversarul şi unde trebuie să ajungă prioritar aprovizionările urgente. Imagistica prin satelit joacă un rol important”.

În acest sens, un moment hotărâtor al războiului din Ucraina, a exemplificat Stephen Wood, a fost detectarea şi urmărirea „infamului convoi de peste 40 de kilometri din afara Kievului”.

Imaginile prin satelit au fost de ajutor în indicarea dimensiunii, direcţiei şi „contextului de ansamblu” în care se mişca acel convoi, furnizând informaţii atât guvernului ucrainean, cât şi lumii.

„Cred că asta a avut o contribuţie în a arăta întinderea acestei invazii dar mai ales a ajutat la înţelegerea direcţiei în care mergeau lucrurile”.

Walter Scott, directorul de tehnologie al Maxar, este poreclit afectuos naşul industriei sateliţilor comerciali,

În 1992, a devenit prima persoană care a primit o licenţă de la guvernul SUA pentru compania sa WorldView Imaging Corporation, ulterior Digital Globe. În 2017, a fost vândută pentru 2,4 miliarde de dolari, în urma unei fuziuni din care a rezultat Maxar Technologies.

„Sunt ferm convins că, dacă trăieşti într-o societate liberă, vrei informaţii pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză. Având la dispoziţie cele mai recente imagini din satelit, guvernele sunt capabile să acţioneze pe baza faptelor, nu a  temerilor.

Una dintre valorile transparenţei globale este că nu trebuie să mai ghiceşti. Chiar ştii ce se întâmplă”, a spus el

The Telegraph a primit imagini în exclusivitate din localităţile din estul Ucrainei unde ruşii bombardează din aer şi cu artilerie în încercarea lor de a cuceri regiunea Donbass.

„Imaginile de azi arată pagube semnificative în Severodoneţk, oraşul din Lugansk unde forţele ruseşti şi-au concentrat recent atacurile şi operaţiunile, la fel şi în Rubijne”, a spus Stephen Wood, directorul biroului de ştiri al Maxar.

Rubijne, o etapă cheie în cucerirea Severodoneţk, a fost lovit de nu mai puţin de 1500 de proiectile de artilerie pe zi înainte să năvălească forţele terestre.

Tot imagini surprinse luni arată cratere de artilerie la periferia unui alt oraş strategic pentru trupele ruse, Sloviansk, şi forţe ruseşti mergând în direcţia lui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite