Croaţia organizează o nouă licitaţie pentru faţa viitoarei sale monede de un euro din cauza unui scandal de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţa viitoarei monede de un euro a Croaţiei ar fi fost plagiată FOTO Iain Leach/SWNS
Faţa viitoarei monede de un euro a Croaţiei ar fi fost plagiată FOTO Iain Leach/SWNS

Banca Naţională a Croaţiei a anunţat o nouă licitaţie pentru modelul grafic al viitoarei monede de un euro, după un scandal de plagiat, relatează The Guardian.

Croaţia, care se pregăteşte pentru trecerea la moneda unică europeană în 2023, a anunţat săptămâna trecută câştigătorii licitaţiei pentru feţele monedei de un euro.

Propunerea grafică a fost însă retrasă după acuzaţii că modelul grafic, un jder pe o creangă, ar fi fost copiat după fotografia lui Iain H Leach, un artist britanic. Imaginile seamănă izbitor, spun acuzatorii.

Câştigătorul spune că alegerea a fost menită să fie o odă închinată monedei actuale a ţării, „kuna” care îşi are numele de la un mamifer asemănător nevăstuicii a cărui blană a fost un mijloc de plată în Evul Mediu.

Luni, aceasta a anunţat că îşi retrage modelul invocând „atmosfera neplăcută care s-a creat în media şi pe reţelele sociale”. La scurt timp, Banca Naţională a Croaţiei a transmis că urmează să fie anunţată o nouă licitaţie.

„Nu intenţionez să dau pe nimeni în judecată. S-a luat decizia corectă şi pentru mine aici se încheie povestea”, a reacţionat fotograful britanic.

Alte modele câştigătoare au fost o redare a hărţii Croaţiei, efigia renumitului inventator Nikola Tesla şi caractere ale scrierii glagolitice - cel mai vechi alfabet slav cunoscut.

Un sondaj UE din 2021 a arătat că 61% dintre croaţi susţin trecerea la euro în ciuda unor temeri privind inflaţia. 19 ţări din cele 27 de state membre UE au adoptat moneda euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite