Criticile lui Helmut Kohl către Angela Merkel: Greşeli în criza euro şi deteriorarea imaginii Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Angela Merkel
Angela Merkel

Fostul cancelar german, Helmut Kohl, o critică pe protejata sa Angela Merkel, într-un interviu considerat „excepţie" de presa internaţională, şi o acuză de "manipularea crizei euro" şi de "deteriorarea imaginii Germaniei în relaţiile internaţionale".

"Nu ştim unde ne mai este locul sau spre ce ne îndreptăm", a declarat fostul cancelar, în vârstă de 81 de ani, într-un interviu acordat think-tank-ului german Internationaler Politik, republicat de EurActiv.de şi de Bild.

Kohl, recunoscut pentru reticienţa sa de a face comentarii publice, a lansat un atac dur la adresa actualului Guvern german. "Nu mi-aş fi imaginat niciodată ca un preşedinte american să vină în Europa şi doar să zboare peste Germania", a spus Kohl, comentând recenta vizită a lui Barack Obama, care nu au inclus o oprire la Berlin.

Kohl a spus, fără echivoc, că în criza euro, Germania este parţial vinovată de actualele probleme ale monedei comune dar că avea responsabilitatea de a fi alături de Grecia. Germania s-a confruntat cu o dilemă morală şi politică încă de la primul plan de salvare pentru Grecia, în februarie 2010. Populaţia Germaniei se uită cum îi sunt cheltuiţi banii pentru salvarea Greciei , în timp ce parlamentul ţării vrea să aibă un cuvânt de spus cu privire la termenii împrumuturilor.

Kohl mai susţine că Merkel ar trebui să nu mai încerce să liniştească un electorat supărat, ci mai degrabă să explice de ce planul de salvare pentru Grecia este un rău necesar. "Este timpul să tragem o linie sub criza euro şi să lăsăm Europa să se ocupe de alte treburi", a mai spus fostul cancelar, citat de Euractiv.de.

Omul căruia Ii se datorează reunificarea Germaniei şi refacerea relaţiilor franco-germane în cadrul UE susţine că nici una dintre greşelile recente ale Germaniei s-ar fi întâmplat sub conducerea sa. La momentul aderării Greciei la moneda unică, el ar fi cerut "reforme structurale substanţiale". De asemenea, el susţine că nu ar fi încălcat regulile de Pactului pentru stabilitate şi creştere a UE .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite