Criminalul de război Ratko Mladic, fost lider militar al sârbilor din Bosnia, spitalizat la Haga. În ce stare se află

0
Publicat:

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, care ispăşeşte la Haga o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pentru crime de război, a fost spitalizat „în stare proastă de sănătate", a declarat pentru AFP fiul său Darko Mladic.

Ratko Mladic a fost spitalizat la Haga, Foto: Arhivă Adevărul
Ratko Mladic a fost spitalizat la Haga, Foto: Arhivă Adevărul

Acesta a confirmat într-o discuţie cu France Presse o declaraţie acordată presei locale conform căreia Mladic a fost internat cu o săptămână în urmă la un spital civil din Haga, de joi aflându-se în penitenciarul Mecanismului pentru tribunalele penale internaţionale (MTPI).

Ratko Mladic ,,este într-o stare de sănătate proastă. O echipă de medici de aici (din Serbia, n.red.AFP) este gata să meargă să-l vadă, dar nu ştim încă dacă li se va permite", a declarat fiul fostului lider, informează Agerpres.

Serviciile MTPI, contactate de AFP, au indicat că nu pot face ,,comentarii privind starea de sănătate a deţinuţilor, informaţiile fiind confidenţiale".

În iunie anul trecut, MTPI a confirmat în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995), dar mai ales pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica, din 1995, când circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost omorâţi de forţele sârbe din Bosnia.

Verdictul pronunţat de cinci judecători ai MTPI, care a preluat ştafeta de la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPIY) după închiderea acestuia în 2017, este final şi nu mai poate face obiectul unui apel.

Arestat în 2011 după 16 ani în care fusese dat în urmărire, masivul soldat Ratko Mladic, aflat în detenţie la Haga, este acum un bătrân suferind de probleme de sănătate, potrivit avocaţilor săi.

Vârsta sa exactă este controversată, el afirmând că s-a născut pe 12 martie 1943, iar MTPI considerându-l cu un an mai vârstnic.

Darko Mladic a declarat pentru media din Serbia şi Bosnia că tatăl său are ,,pneumonie, acumulare de lichid în plâmâni şi insuficienţă cardiacă" şi starea sa de sănătate s-a degradat dramatic din mai încoace.

În august, acesta ar fi contractat covid, dar ,,fără simptome grave", conform aceloraşi surse.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite