Crima care forțează guvernul francez să înăsprească legislația privind imigrația. O studentă din Paris a fost omorâtă de un migrant condamnat pentru viol

0
0
Publicat:

Guvernul francez ia în considerare înăsprirea legislației privind imigrația, după asasinarea unei tinere de 19 ani din Paris.

Studenta din Paris, ucisă de un imigrant marocan - Colaj X
Studenta din Paris, ucisă de un imigrant marocan - Colaj X

Uciderea unei studente în Paris a stârnit un val de indignare față de imigranți, ucigașul fiind un marocan cu condamnări anterioare pentru viol. Partidul de extremă dreapta, Adunarea Națională, solicită guvernului din Franța să impună măsuri mai dure împotriva imigrației și să sporească siguranța publică, relatează Reuters.

Philippine a fost văzută ultima dată vineri la prânz la cantina Universității Paris-Dauphine, unde era studentă la economie și inginerie financiară. Tânăra locuia aproape de facultate și părinții ei o așteptau acasă în Montigny-le-Bretonneux. Vineri seara, după ce nu a răspuns la telefon, părinții au mers la poliție la ora 23.00, dar ofițerul de serviciu a ezitat să demareze procedura pentru dispariție.

Câteva ore mai târziu, sora ei a mers la secția de poliție din arondismentul 16 din Paris, iar căutările au fost demarate. Anunțul dispariției a fost răspândit în zona universității, iar familia a reușit să localizeze telefonul tinerei. Aproximativ cincizeci de prieteni au ajutat poliția să o caute între facultate și parc.

Sâmbătă după-amiază, cadavrul tinerei pe jumătate îngropat în parcul Bois de Boulogne din vestul capitalei, cu un braț ieșind din pământ. Medicii legiști au stabilit că moartea a fost cauzată prin asfixiere.

Această crimă este abominabilă și nu putem decât să fim revoltați de această viață furată, supărați de durerea părinților și a celor dragi.”, a scris ministrul de interne Bruno Retailleau pe rețeaua X.

Suspectul a fost găsit la Geneva

Criminaliștii au prelevat ADN de pe corpul victimei și au analizat ore de înregistrări video. Suspectul a fost surprins de o cameră de supraveghere a unei bănci folosind bancomatul victimei, fiind identificat ulterior ca Taha O., autor al unui viol din 2019 într-un parc din Taverny, zona Parisului. Localizat prin telefonul mobil, suspectul a fugit spre Alpi, dar a reușit să scape de poliție la Annecy.

Suspectul în cazul crimei a fost prins în gara din Geneva, unde a fost arestat marți și așteaptă să fie deportat în Franța.

Este vorba despre un bărbat marocan de 22 de ani, eliberat din detenție în Franța la începutul acestei luni, după ce a ispășit cinci ani de închisoare pentru violarea unei studente în 2019. Taha O era sub incidența unui ordin de expulzare din Franța, care nu fusese pus în aplicare.

Autoritățile franceze au încercat de trei ori să îl trimită în Maroc

Marocanul a stat în închisoare din martie 2022 până în iunie 2024, apoi a fost transferat în vară la centrul de detenție administrativă din Metz, așteptând expulzarea în Maroc. Deși era sub incidența unui ordin de expulzare („Obligation de Quitter le Territoire Français”), acesta nu a fost executat din cauza lipsei de cooperare a țării de destinație.

După trei încercări nereușite ale autorităților franceze de a obține din Maroc permisul necesar pentru expulzarea sa, pe 3 septembrie, presupusul criminal a fost eliberat sub supraveghere judiciară. A doua zi, Franța a primit în sfârșit permisul, dar Taha O. dispăruse. El a reapărut două săptămâni mai târziu, vineri, 20 septembrie, când a comis crima împotriva Philippinei.

Legi mai dure pentru imigranți

Partidul condus de Marine Le Pen, care exercită o influență semnificativă asupra guvernului prim-ministrului Michel Barnier, a folosit asasinarea studentei Philippine ca argument pentru a solicita înăsprirea legislației în domeniul imigrației și criminalității. În fața presiunii din partea Adunării Naționale, ministrul de interne Bruno Retailleau a anunțat miercuri că va evalua modificarea legii pentru a preveni incidente similare.

Confruntați cu o astfel de tragedie, precedată de multe altele, nu putem doar să o condamnăm sau să fim indignați. Depinde de noi, funcționarii publici, să refuzăm să acceptăm această fatalitate și să ne dezvoltăm arsenalul juridic pentru a-i proteja pe francezi.”, a declarat Retailleau, un vechi adversar al imigrației. 

Bruno Retailleau a sugerat la începutul săptămânii că Franța ar putea adopta măsuri mult mai stricte privind imigrația și securitatea. El a subliniat că aceste schimbări reflectă o tendință generală de orientare spre dreapta în întreaga Europă.

Partidul francez de extremă dreapta, Adunarea Naţională, a folosit crima pentru a da exemplu al slăbiciunii sistemului judiciar francez.

Reamintim că „laxismul justiției nu există”, conform noului nostru ministru al justiției. Asta a costat viața unei tinere femei franceze.Trebuie să ne reformăm sistemul de justiție prin restabilirea pedepselor minime pentru a reduce recidiva și prin restabilirea dublei pedepse pentru a expulza delincvenții și criminalii străini.”, a transmis șeful partidului, Jordan Bardella, prin intermediul X.

Deputatul Verzilor Sandrine Rousseau, care a numit crima drept „un femicid”, care ar trebui „pedepsit sever”, a avertizat că extrema dreaptă va „exploata acest caz pentru a-și răspândi ura rasistă și xenofobă”.

Franța deportează cei mai mulți cetățeni non-UE din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. Totuși, deși emite de două până la cinci ori mai multe ordine de expulzare decât Germania, rata de execuție este scăzută. În primul trimestru din 2024, Franța a dispus expulzarea a 34.190 de cetățeni non-UE, aproape o treime din totalul european, dar doar 4.205 au fost efectiv expulzați. Obstacole precum birocrația, disputele diplomatice și refuzul unor țări de a primi cetățeni cu condamnări penale reduc semnificativ numărul expulzărilor realizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite