Coronavirusul este un inamic invizibil şi pentru mafie. General italian: „Aşteaptă vremuri mai bune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Prezenţa mai mare a poliţiei şi armatei pe străzi afectează activitatea mafioţilor în Italia. Dar, potrivit unor experţi, este vorba doar de o scurtă retragere înaintea unei reveniri în forţă, comentează agenţia de presă DPA.

Măsurile restrictive impuse în Italia pentru oprirea răspândirii noului coronavirus lovesc totodată în activităţile ilicite ale mafiei, afirmă Poliţia italiană, dând ca exemplu celebra organizaţie calabreză 'Ndrangheta, lider mondial în traficul de cocaină.

În Calabria, leagănul 'Ndrangheta, măsurile anti-coronavirus au ajutat la arestarea, la 13 martie, a mafiotului Cesare Antonio Cordi, dat în urmărire din august anul trecut. A fost prins în satul Bruzzano Zeffirio, în timp ce un bărbat încălca regulile de izolare la domiciliu aducându-i alimente în ascunzătoare.

Potrivit Ministerului italian de Interne, infracţiunile au scăzut în primele trei săptămâni ale lunii martie cu 64% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Totuşi, experţii şi oamenii legii sunt de părere ca este vorba doar de o scurtă retragere.

„Acceptă că vor pierde din clientelă, dar aşteaptă vremuri mai bune", spune pentru DPA generalul Giuseppe Governale, şeful Direcţiei de Investigaţii Anti-Mafia (DIA).

Născut la Palermo, generalul explică această situaţie printr-un vechi proverb sicilian: „Apleacă-te, trestie, să treacă revărsarea”.

Şi în alte vremuri grele, precum epidemiile de holeră din secolul XIX sau cel de-al Doilea Război Mondial, mafioţii au stat în umbră şi şi-au pregătit revenirea, subliniază el.

„Crima organizată face bani în principal din droguri şi prostituţie, iar în vremuri de criză oamenii cheltuiesc mai puţin pe aşa ceva", spune profesorul de criminologie Federico Varese de la Universitatea Oxford.

La rândul său, scriitorul Roberto Saviano avertizează că mafia ar putea exploata orice situaţie de urgenţă în scopul de a obţine profituri. De exemplu, dacă prelungirea carantinei va duce la penurii de alimente, medicamente sau carburanţi, doar mafia va conduce piaţa neagră, precizează el într-un articol publicat săptămâna trecută în ziarul „La Repubblica”.

La Ostia, o suburbie a Romei, un membru al clanului Fasciani a fost deja prins vânzând măşti pe piaţa neagră. Totuşi, menţionează DPA, nu există deocamdată dovezi despre rolul mafiei în traficul de acest tip.

Capii mafioţi caută îndeosebi oportunităţi de investiţii după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică, apreciază generalul Giuseppe Governale. Miliarde de euro vor fi pompate în vederea ieşirii din recesiune, iar mafioţii ştiu cum să îşi ia partea din fondurile publice. „Pentru ei va fi o ocazie unică, dar ne dăm seama de acest lucru şi vom adopta contramăsuri", a dat asigurări şeful DIA.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite