Corina Creţu s-a întâlnit cu Alexis Tsipras: „Vom colabora îndeaproape pentru exploatarea întregului potenţial al fondurilor europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu s-a întâlnit cu Alexis Tsipras FOTO Facebook Corina Creţu
Corina Creţu s-a întâlnit cu Alexis Tsipras FOTO Facebook Corina Creţu

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, s-a întâlnit cu premierul grec Alexis Tsipras pentru a discuta noile măsuri ce vor fi adoptate pentru ca Grecia să beneficieze de fondurile europene neconsumate. Dialogul dintre prim-ministrul grec şi comisarul european a abordat şi criza refugiaţilor cu care se confruntă Grecia.

„L-am asigurat că vom sta alături de poporul grec, după cum a făcut-o Comisia ani întregi“, a declarat Corina Creţu despre întâlnirea pe care a avut-o cu Alexis Tsipras, premierul elen.

Iată întreaga declaraţie a comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu:

A fost o plăcere pentru mine să mă întâlnesc, din nou, cu prim-ministrul Tsipras. L-am felicitat pentru realegerea sa şi l-am asigurat că vom sta alături de poporul grec, aşa cum Comisia a făcut-o de ani întregi.   Împărtăşim aceleaşi ţeluri de recuperare care să dureze şi de revenire promptă pe calea dezvoltării şi a slujbelor. Suntem gata să ajutăm autorităţile greceşti în eforturile lor de a stabili un nou model de dezvoltare, bazat mai mult pe informaţie, mai competitiv şi în stare să implementeze reformele necesare până la capăt.   Vom colabora îndeaproape pentru a exploata întregul potenţial al Fondurilor Structurale şi de Investiţii europene. Peste 20 de miliarde de euro din bugetul UE sunt gata să fie viraţi în economia reală. Am discutat despre măsurile excepţionale pe care Comisia le-a prezentat în iulie pentru ca ţara să profite la maxim de fondurile noastre.   Aceste măsuri includ o avansare semnificativă de resurse pentru perioada 2014-2020, astfel uşurând problemele cu lichidităţile care întârzie investiţiile noastre din ţară. Sunt incluse şi măsuri pentru asigurarea unei implementări de succes a programelor din 2007-2013, dacă toate problemele vor fi rezolvate de autorităţile greceşti în timp util.   Este un mesaj puternic al solidarităţii europene, dar bineînţeles că aceste măsuri vor înregistra reuşite dacă partenerii noştri greci vor îndeplini reformele necesare pentru a asigura o reîntoarcere la o dezvoltare sustenabilă.   Pentru a profita de fondurile UE, Grecia va continua să beneficieze de un suport tehnic customizat. Aceasta este munca Serviciului de Asistenţă pentru Reformele Structurale din cadrul Comisiei, coordonată de vicepreşedintele Valdis Dmobrovskis, mandatat de preşedintele Juncker.   Am mai discutat şi despre situaţia urgentă a crizei refugiaţilor şi despre modurile de rezolvare, pe care să le aplicăm împreună. Grecia se confruntă cu o presiune migratorie fără precedent. Am adoptat o agendă puternică privind migraţia care subliniază un răspuns imediat la situaţia din Mediterană şi care stabileşte măsuri pe termen lung pentru a gestiona migraţia în toate aspectele ei. Acest lucru include şi relocarea a cel puţin 66.400 de refugiaţi din Grecia, înfiinţând echipe de suport şi îmbunătăţind politicile.   Comisia oferă aproape 450 de milioane de euro pentru a ajuta Grecia în gestionarea provocărilor puse de migraţie şi de securitate şi suntem gata să oferim mai mult, cu ajutorul finanţărilor de urgenţă. Însă responsabilitatea şi solidaritatea trebuie să meargă mână în mână. Ne aşteptăm ca Grecia să înfiinţeze rapid un mecanism eficient de relocare, dar şi un sistem de beneficii, în timp ce-şi îmbunătăţeşte capacitatea de absorbţie a fondurilor UE şi abordează şi nevoile de primire ce se nasc din fluxul mare de migranţi.
Corina Cretu s-a întâlnit cu Alexis Tsipras FOTO Facebook Corina Cretu

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu (dreapta), şi prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras (stânga) FOTO Facebook Corina Creţu

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri