Conservatorii germani se prăbuşesc în sondaje cu cinci săptămâni înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel / FOTO EPA-EFE
Angela Merkel / FOTO EPA-EFE

Cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile care vor decide noul cancelar al Germaniei, alianţa conservatoare CDU-CSU a bifat un record negativ într-un sondaj de opinie şi se află la egalitate cu social-democraţii germani.

În sondajul realizat de INSA şi dat publicităţii duminică, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Social-Creştină (CSU), cele două partide din alianţa conservatoare a cancelarului Angela Merkel, au pierdut trei procente faţă de sondajul anterior şi se află în prezent la egalitate cu Partidul Social Democrat, amândouă având 22 de procente.

Este cel mai slab scor obţinut de alianţa conservatoare într-un sondaj realizat de INSA.

Politico, într-un agregator al mai multor sondaje, încă pune alianţa conservatoare în avans. Mai exact, CDU/CSU ar obţine 24% din voturi, social democraţii 20%, verzii 18%, FDP 12%, AfD 11% şi Die Linke (Stânga) 7%.

Sâmbătă, Angela Merkel a participat la un eveniment de campanie în Berlin alături de Armin Laschet, cel care doreşte s-o înlocuiască pe Merkel în urma alegerilor, într-o încercare de a contracara declinul tot mai accentuat al alianţei în sondaje.

Prezenţa actualului cancelar german la eveniment fusese anunţată cu o săptămână înainte, după ce un alt sondaj arăta că alianţa conservatoare ar obţine 23% din voturi, o cădere spectaculoasă, după ce în urma cu doar o lună sondajele de opinie indicau un procent de 30%.

Având în vedere cifrele tot mai proaste ale conservatorilor conduşi de Laschet înainte de alegerile care vor avea loc pe 26 septembrie, mai multe voci spun că ar fi o strategie înţeleaptă că Laschet să fie înlocuit de premierul bavarez Markus Soder ca propunere de cancelar.

Soder însă a scos din calcul acest scenariu, dar a recunoscut în cadrul evenimentului de sâmbătă că alegerile se vor dovedi „foarte strânse în următoarele săptămâni”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite