Comisia Europeană cere Albaniei să pună capăt crizei politice: E regretabil că au murit oameni la o demonstraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, şi comisarul pentru extidere Stefan Fule, au transmis vineri seară politicienilor albanezi să rezolve cât mai urgent “impasul politic de lungă durată” în care se află.

''Regretăm pierderea de vieţi omeneşti în contextul demonstraţiei de astăzi din Albania. Demonstraţiile sunt instrumente ale libertăţii de exprimare şi întrunire paşnică a cetăţenilor. Deplângem faptul că astăzi evenimentele au ajuns la violenţă. Facem apel urgent la toate forţele politice să apel la calm şi să se abţină de la provocare.", au declarat cei doi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Trei persoane au fost împuşcate mortal la Tirana în urma unor confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine, a declarat şeful secţiei de urgenţe de la spitalul militar din capitala albaneză, Sami Koceku, citat de AFP.Un număr mare de manifestanţi, venit din toate oraşele albaneze, au luat cu asalt sediul Guvernului de la Tirana.

Un important dispozitiv de poliţie protejează accesul în sediul Guvernului albanez, dar protestatarii nu au de gând să se oprească. Forţele de ordine au tras cu focuri de arme, iar ceea ce se întâmplă în capitala Albaniei în acest moment seamănă cu o adevărată Revoluţie.

Motivul? Vicepremierul albanez şi ministru al Economiei, Ilir Meta, şi-a prezentat demisia în urmă cu o săptămână, după difuzarea unei înregistrări video la televiziune, în care Meta, la acea vreme vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe, a cerut ministrului Economiei din perioada respectivă, Dritan Prifti, să anuleze două licitaţii legate de contracte de exploatare a unei hidrocentrale, în favoarea unei alte companii.

Candidatură respinsă

În noiembrie 2010, Comisia Europeană a respins cererea Albaniei de a deveni candidat UE. "Este nevoie de stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia şi statul de drept", a declarat comisarul pentru extindere Stefan Fule, care a adăugat că speră să poată recomanda candidatura Albaniei anul viitor. Cea mai mare problemă identificată de către experţii Comisiei a fost lipsa de dialog între guvern şi opoziţie din Albania.

Liber la vize

În schimb, pe 8 decembrie anul trecut, Consililul a adoptat în unanimitate propunerea Comisiei Europene de a ridica restricţiile în privinţa regimului de vize pentru cetăţenii Albaniei şi Bosniei Herzegovina. Decizia a intrat oficial în vigoare pe 15 decembrie şi a dat astfel posibilitatea cetăţenilor celor două ţări să circule fără vize în spaţiul Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite