Comisia Europeană ar putea deschide o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza zonelor „fără LGBT”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia se află deja sub o procedură specială a UE pentru nerespectarea statului de drept Foto: Arhivă
Polonia se află deja sub o procedură specială a UE pentru nerespectarea statului de drept Foto: Arhivă

Comisia Europeană ia în considerare să deschidă o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza zonelor „fără LGBT” înfiinţate de unele autorităţi locale, au declarat doi oficiali europeni pentru Reuters.

În martie, Polonia a interzis în mod explicit cuplurilor de acelaşi sex să adopte copii, în timp ce peste 100 de oraşe şi zone s-au declarat „fără LGBT”, potrivit Digi 24.

„Verificăm dacă există o încălcare a tratatelor UE” prin crearea acestor zone, a spus un oficial al UE, adăugând că procesul nu a fost încă finalizat. Un al doilea oficial a confirmat că executivul de la Bruxelles analizează problema. 

Cunoscută ca procedură de infringement (încălcare a dreptului comunitar), o astfel de acţiune judiciară ar cere Poloniei să elimine acele zonele sau, în caz contrar, să plătească amenzi substanţiale. 

„Nu există legi în Polonia care să discrimineze persoanele pe baza orientării lor sexuale”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului polonez, la solicitarea Reuters.

Polonia se află deja sub o procedură specială a UE pentru nerespectarea statului de drept. 

Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) a avut mai multe dispute cu UE asupra valorilor democratice, deoarece a adus sistemul de justiţie şi mass-media sub un control mai puternic al statului, a limitat drepturile femeilor şi a respins imigraţia din Orientul Mijlociu şi Africa. 

În ciuda unei astfel de presiuni şi a faptului că Polonia este un beneficiar major al ajutorului financiar al UE, Varşovia a refuzat în mare măsură să schimbe abordarea, spunând că trebuie să apere obiceiurile tradiţionale şi catolice ale ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite