Comandantul forțelor terestre ucrainene: Principalele forțe ale contraofensivei încă nu au fost trimise în luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala rezervă ofensivă a Ucrainei încă nu a fost trimisă în luptă. Declarația îi aparține comandantului forțelor terestre, general Oleksandr Sirskii, care a vorbit despre stresul și dificultățile luptei, Moscova lansând propriile eforturi ofensive în ultimele zile.

Soldat ucrainean pe câmpul de luptă FOTO pixabay.com
Soldat ucrainean pe câmpul de luptă FOTO pixabay.com

  Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, de la o bază militară din estul Ucrainei,  comandantul a spus că statul major rus a anticipat unde forțele Ucrainei sunt cele mai periculoase, dar a avertizat Kremlinul că urmărește slăbiciunea letală din liniile lor.

Sirskii, care a condus apărarea ucraineană a Kievului în primăvara trecută și a șocat lumea cu o contraofensivă care a eliberat zone uriașe din nord-estul Ucrainei, în toamnă, a precizat că lumea trebuie să aibă răbdare.

„Toată lumea vrea să obțină o mare victorie instantaneu și deodată”, a spus el. „Și noi la fel. Dar trebuie să ne asumăm faptul că acest proces poate să dureze ceva timp, deoarece există o mulțime de forțe acumulate de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole proiectate.

Vreau să spun că forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă, iar acum căutăm slăbiciunile din apărarea inamicului. Toată ofensiva este încă în desfășurare”, a continuat acesta.

Rusia a lansat ofensive în mai multe locații, inclusiv Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkovului, și Lyman, mai la est.

Au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebrianski

Sirskii, în vârstă de 57 de ani, a spus că au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebrianski de lângă Bakhmut, din regiunea Donețk, iar Rusia a mutat forțele cheie din sud. „Este dificil, stresant”, a spus el, referindu-se la situația militară din est. „Rușii încearcă să preia inițiativa. Deci, situația este cu adevărat dificilă.”

El a adăugat: „Nu trebuie să subestimăm inamicul. Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze direcțiile cele mai periculoase ale mișcărilor noastre și construiește acolo apărări puternice, care sunt destul de greu de pătruns.

Dar Sirskii a spus că moralul și pregătirea trupelor sale i-au dat încredere că o deschidere va fi găsită și exploatată de forțele ucrainene. El a spus: „Într-un cuvânt, acesta este un „proces” în curs de desfășurare. Toată lumea își trage concluziile și nimeni nu vrea să se lase păcălit în același mod de două ori.”

Statul major al Ucrainei a adunat 12 noi brigăzi pentru contraofensiva mult așteptată, dintre care nouă sunt echipate de aliații NATO. Se crede că, dintre acestea, doar trei au fost angajate în luptă până acum. În cadrul rezervelor se află tancurile Challenger 2 ale Marii Britanii.

Progresul din ultimele 2 săptămâni a fost lent

Progresul în ultimele două săptămâni de luptă a fost lent, opt sate fiind eliberate, iar Vladimir Putin susținând că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene.

Generalul a spus că nu este descurajat de faptul că este depășit numeric de cei 400.000 de soldați ruși estimați pe teritoriul ucrainean. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici, ei ne-au depășit întotdeauna numeric”, a spus el, adăugând că nu va pune în pericol viețile ucrainene în mod inutil.

Syrskyi, a cărui locație este secretă din motive de securitate, a spus că este mândru că se află pe o listă de ucidere a Rusiei, deoarece a fost o distragere a atenției de la atacurile asupra soldaților săi. „Din păcate, la război, mai ales unul de o intensitate atât de mare, vor avea loc pierderi. Se vor întâmpla inevitabil. Aici se pune problema raportului dintre pierderile pe care le suferi tu și cele ale inamicului. Acest lucru reflectă cu adevărat eficiența ta ca lider militar.”

În final, acesta a avut un mesaj pentru publicul britanic și guvernului Marii Britanii: „În încheiere, vreau să vă spun un mare, mare mulțumesc pentru sprijin, pentru tot ceea ce faceți pentru armata noastră și pentru poporul nostru. Împreună suntem mai puternici.

„Vor fi activate mai târziu”  

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a confirmat ce a spus generalul, precizând că rezervele militare ale țării sale vor fi „activate mai târziu”. „Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în față”, a declarat Hanna Maliar pentru televiziunea ucraineană. „Și lovitura principală urmează să vină. Într-adevăr, unele dintre rezerve – acestea sunt lucruri în derulare – vor fi activate mai târziu.”

Maliar a mai spus că forțele armate ale Ucrainei au oprit o ofensivă rusă în estul țării către orașele Kupiansk și Lyman. „Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Lyman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo”.

  „Armata rusă se retrage în toate direcțiile„

Putin a susținut în mod repetat că Rusia a respins contraatacul Kievului, provocând pierderi grele armatei ucrainene. Vorbind joi consiliului său de securitate, Putin a spus că armata ucraineană a fost forțată să-și întrerupă ofensiva din cauza „pierderilor grave, atât în ​​ceea ce privește personalul, cât și în echipament”.

Dar cel mai proeminent lider mercenar al Rusiei, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri conducerea militară rusă că a mințit publicul cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor sale în Ucraina. „Armata rusă se retrage în toate direcțiile și varsă mult sânge”, a spus șeful grupului Wagner într-un clip de 30 de minute postat pe canalul său Telegram.

Prigojin a pus sub semnul întrebării justificările Rusiei pentru invadarea Ucrainei, respingând afirmația repetată a Moscovei că Kievul plănuia să lanseze o ofensivă asupra teritoriilor controlate de ruși din estul Ucrainei în februarie 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite