Cine sunt cei piloți ucraineni morți în timpul unui antrenament FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brigada a 40-a de aviație tactică din cadrul Forțelor Aeriene ucrainene a adus un omagiu celor trei piloți morți vineri într-un accident, o lovitură semnificativă pentru ambițiile Kievului de a contesta supremația aeriană a Rusiei, relatează The Guardian.

Armata ucraineană i-a omagiat pe cei trei piloți ucraineni morți într-un accident FOTO Nexta
Armata ucraineană i-a omagiat pe cei trei piloți ucraineni morți într-un accident FOTO Nexta

Brigada a 40-a de aviație tactică a dezvăluit numele celor trei piloți morți vineri în timpul unui antrenament deasupra regiunii Jitomir, pe ruta ce leagă vestul Ucrainei de capitala Kiev. Aceștia sunt: maiorul Viaceslav Minka, maiorul Serghi Prokazin și căpitanul Andrii Pilșcikov, cunoscut după indicativul său de apel „Juice”.

„[Pilșcikov ] a fost curajos, cu principii, intransigent, a vorbit în mod activ cu presa occidentală, în special pe tema dotării Ucrainei cu avioane F-16 moderne.

Fiecare dintre ei a fost implicat în operațiuni aeriene pentru apărarea Ucrainei de la începutul agresiunii la scară largă a Rusiei, inclusiv în sarcini tactice în est și în regiunea Zaporojie”, au transmis camarazii lor din Brigada 40.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a adus omagii numindu-i apărători ai "cerului liber al Ucrainei" și promițând o anchetă în ceea ce privește circumstanțele accidentului care le-a adus moartea.

Despre pilotul supranumit „Juice”, Zelenski a spus în discursul său nocturn zilnic că „era un ofiţer ucrainean, unul dintre cei care au ajutat foarte mult ţara noastră. Foarte mult!”.

Ciconirea a două avioane de luptă a avut loc la doar o zi după ce SUA au anunțat că în cursul acestui an vor începe antrenamentele pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Duminica trecută, Danemarca și Olanda s-au angajat să doneze Ucrainei avioane F-16, dând astfel curs unei cerințe insistente a Ucrainei, care argumentează că acestea vor contribui la consolidarea apărării aeriene și vor fi de mare ajutor în contraofensiva sa împotriva Rusiei. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a anunțat la rândul său, la scurt timp, că și țara sa va dona Ucrainei F-16.

Ucraina a fost obligată să își asigure apărarea aeriană cu ajutorul unor avioane de luptă îmbătrânite, precum Mig-29. Pilșcikov declara pentru CNN în iunie că piloții ucraineni încercau deja să stăpânească în avans elementele de bază ale zborului cu F-16, folosind simulatoare de zbor improvizate și orice manuale neclasificate pe care le puteau găsi.

„Cred că în patru-șase luni putem învăța să îl pilotăm, este un termen realist. Antrenamentul nostru de tranziție va fi al naibii de ușor”, se arăta el convins. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite