Cine este Sadiq Khan, noul primar al Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sadiq Khan FOTO standard.co.uk
Sadiq Khan FOTO standard.co.uk

Sadiq Khan, în vârstă de 45 de ani, îşi poate savura victoria, după ce fiul de şofer pakistanez de autobuz a devenit al treilea primar al Londrei de la crearea acestei funcţii în 2000 şi primul primar musulman al unei mari capitale occidentale, scrie AFP.

Cu doar câteva luni în urmă, el spunea că nu şi-a „imaginat veodată“ că va fi ales să candideze pentru acest post.

Şi nu este singurul care gândeşte aşa, într-o ţară în care politica rămâne apanajul unei anumite elite formate la Eton şi în universităţile Cambridge şi Oxford.

În schimb, el a frecventat liceul public din cartierul său, nu tocmai cunoscut, şi Universitatea North London.

Se declară foarte recunoscător pentru această educaţie publică şi gratuită. „Datorez totul Londrei“, repetă acest bărbat cu origini modeste.

Sadiq Khan s-a născut în 1970, într-o familie pakistaneză recent imigrată în Regatul Unit. El a crescut într-un bloc de locuinţe sociale la Tooting, un cartier popular din sudul Londrei, împreună cu cei şase fraţi şi sora sa. Tatăl său era şofer de autobuz, iar mama sa croitoreasă.

La şcoală, el vrea mai întâi să studieze ştiinţele, pentru a deveni dentist. Însă unul dintre profesorii săi îi descoperă darul oratoriei şi îl orientează către drept. Astfel devine avocat specializat în drepturile omului şi prezidează timp de trei ani ONG-ul Liberty.

Este bătăios şi pe stradă. În copilărie face box pentru a-i pune la punct pe cei care îndrăznesc să-l taxeze drept „paki“.

La vârsta de 15 ani, se înscrie în Partidul Laburist. Este ales consilier municipal la Wandsworth, în sudul Londrei, în 1994, până în 2006.

În 2005 îşi abandonează cariera de avocat şi este ales deputat în Tooting, unde locuieşte în continuare împreună cu soţia sa, Saadiya, o avocată şi cele două fiice adolescente ale lor.

Sadiq Khan şi soţia sa FOTO dailymail.co.uk

Sadiq Khan si sotia sa FOTO dailymail.co.uk

Trei ani mai târziu, Gordon Brown îi oferă postul de ministru însărcinat cu Comunităţile, iar în anul următor pe cel de ministru al Transporturilor. El devine primul musulman care face parte din cabinetul unui premier britanic.

Bărbatul cu părul grizonant, înalt de 1,65 metri, afişează o energie şi o voinţă infailibilă.

Victoria sa în alegerile primare laburiste în vederea scrutinului pentru postul de primar al Londrei împotriva lui Tessa Jowell, ministrul delegat cu Jocurile Olimpice al lui Tony Blair, a surprins multă lume. Dar nu şi pe cei din anturajul său.

„El nu pierde niciodată“, a declarat unul dintre consilierii săi pentru cotidianul online Politico.

Anul trecut, filiala din Londra a Partidului Laburist şi-a îmbunătăţit scorul în alegerile legislative, în timp ce partidul se confrunta cu o derută la nivel naţional.

Cu cinci ani în urmă, el a condus campania lui Ed Miliband la şefia partidului. Ed l-a învins pe fratele său David, care era megafavoritul cursei.

În timpul campaniei electorale pentru Primăria Londrei, în faţa atacurilor violente ale conservatorilor - care l-au acuzat că frecventează extremişti islamişti -, el se declară „dezamăgit“, dar evită să exagereze. Se mulţumeşte să amintească faptul că a denunţat întotdeauna radicalismul, a votat pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex - lucru care i-a adus ameninţări cu moartea - şi că a făcut campanie pentru salvarea pubului din cartierul său.

Sadiq Khan a promis o politică socială. El vrea să construiască mai multe locuinţe accesibile şi să îngheţe tarifele transporturilor timp de patru ani.

Însă el se revendică totodată „pro-business“, este angajat în apărarea intereselor cartierului financiar londonez City şi face campanie în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.

„În cazul în care câştig, voi fi primarul care uneşte oraşul, care uneşte comunităţile“, a declarat el pentru AFP.

Celor care-l văd acum în poziţia de a candida pentru şefia Partidului Laburist, iar apoi la postul de premier, le spune că nu are această ambiţie. Funcţia de primar al Londrei „este un scop în sine“, a declarat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite