Cine este noul preşedinte al Portugaliei. De la comentator politic vedetă la prima funcţie în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine este noul preşedinte al Portugaliei. Profesorul de drept şi comentatorul politic Marcelo Rebelo de Sousa (67 de ani) a fost ales duminică din primul tur preşedinte al Portugaliei. Conservatorul format de fostul regim dictatorial a obţinut 52% din voturi, fiind urmat la distanţă destul de mare de independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, care a obţinut aproape 23% din voturi.

Cine este noul preşedinte al Portugaliei. Rebelo de Sousa: „Vreau să restabilesc unitatea naţională“

Marcelo Rebelo de Sousa, fostul preşedinte al Partidului Social-Democrat (PSD, de centru-dreapta), îl va succeda pe un alt conservator, Anibal Cavaco Silva, care îşi încheie la 76 de ani al doilea mandat de cinci ani consecutiv, limita permisă de Constituţia Portugaliei.

Postul de preşedinte este în esenţă ceremonial în Portugalia, dar şeful statului poate dizolva Parlamentul. Potrivit analiştilor, actuala coaliţie de stânga care guvernează Portugalia s-ar putea destrăma în aproximativ un an, astfel că noul preşedinte ar putea juca un rol mai active, scrie Mediafax.

O coaliţie de centru-dreapta a câştigat cele mai multe voturi la alegerile legislative din octombrie 2015, dar a pierdut majoritatea o lună mai târziu, fiind înlocuită de o alianţă a partidelor de stânga care au respins programul de austeritate în Parlament.

Însă noul preşedinte portughez, care beneficiază de sprijinul partidelor de dreapta, a declarat că va încerca să asigure stabilitatea actualului guvern.

„Vreau să fiu un preşedinte liber şi independent şi să restabilesc unitatea naţională, în contextul în care ţara noastră iese dintr-o criză economică şi socială profundă“, a declarat duminică seara Rebelo de Sousa.

Portugalia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din zona euro, acceptând un ajutor internaţional în schimbul unor reforme drastic, notează Mediafax.

„El nu va fi un inamic politic al Guvernului socialist, dar nu va ezita, în caz de criză, să convoace noi alegeri atât timp cât va fi convins că acestea vor duce la crearea unei majorităţi stabile“, explică politologul José Antonio Passos Palmeira, potrivit Le Figaro.

Fostul premier de dreapta Pedro Passos Coelho apreciază la rândul său că „victoria din primul tur îi conferă o autoritate politică incontestabilă“.

Cine este noul preşedinte al Portugaliei. „Cel mai bun exemplu al puterii media“

Marcelo Rebelo de Sousa a dus o campanie axată pe persoana sa, la distanţă de formaţiunile politice de dreapta care l-au susţiniut oficial. El a pus accent pe contactul direct cu alegătorii, urmărind, potrivit lui Palmeira, „să obţină voturi atât de la stânga, cât şi de la dreapta“.

Rebelo de Sousa, un bărbat cu o privire jucăuşă, se numără printre cele mai influente personalităţi portugheze de la Revoluţia Garoafelor (1974), care a adus democraţia în ţara sa.

Rebelo de Sousa este „cel mai bun exemplu al puterii media“ în ţară, îi rezumă biografia Vitor Matos.

El s-a născut pe 12 decembrie 1948, la Lisabona. Tatăl său a fost ministru şi un apropiat al regimului dictatorial. Deşi îl avea ca mentor pe eminentul profesor de drept Marcello Caetano, prim-ministru al Portugaliei în perioada 1968-1974, el s-a apropiat în timpul studenţiei de mediile mai moderate ale regimului. În 1973, participă la crearea săptămânalului Expresso, „la care devine unul dintre cei mai temuţi cronicari“, punând pe jar cenzura. Apoi, odată cu instalarea democraţiei în Portugalia, se implică în fondarea Partidului Social-Democrat şi este ales deputat. În ciuda denumirii, Partidul Social-Democrat este principal formaţiune politică de centru-dreapta din Portugalia.

După ce a fost secretar de stat şi ministru al Afacerilor Parlamentare între 1981 şi 1983, în Guvernul Francisco Pinto Balsemao, şi preşedinte al Partidului Social-Democrat între 1996 şi 1999, Rebelo de Sousa, care are o personalitate „ambiguă şi contradictorie“, a devenit unul dintre cei mai urmăriţi comentatori politici, electrizând publicul în fiecare duminică seara.

„Lumea îl iubeşte, pentru că Marcelo este distractiv“, în timp ce criticii săi denunţă „lejeritatea iresponsabilă“ cu care trece de la comentarii politice la actualitatea economică sau sportivă, explică biograful său.

Marcelo Rebelo de Sousa urmează să depună jurământul pe 9 martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite