Cine este autorul atentatului din Suedia: un singuratic, admirator al lui Hitler şi al Germaniei naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine este autorul atentatului din Suedia - înainte de atac, suspectul ar fi făcut poze împreună cu elevii FOTO mashable.com
Cine este autorul atentatului din Suedia - înainte de atac, suspectul ar fi făcut poze împreună cu elevii FOTO mashable.com

Autorul atentatului din Suedia, ucis de forţele de ordine, ar fi fost un singuratic cu „motivaţii rasiste“, potrivit poliţiei care încă nu a dezvăluit identitatea atacatorului.

Concluziile poliţiei, potrivit cărora atacatorul ar fi fost motivat rasial să execute atacul, se bazează pe ceea ce s-a găsit în apartamentul suspectului şi pe „comportamentul său din timpul atacului“, spune poliţia suedeze.

Cine este autorul atentatului din Suedia: Atacatorul îl admira pe Hitler şi critica imigraţia

Autorul atacului armat comis joi la o şcoală din vestul Suediei, soldat cu decesul unui profesor şi al unui adolescent, a murit, au anunţat autorităţile, precizând că bărbatul în vârstă de 21 de ani avea convingeri rasiste, relatează site-ul TheLocal.se. 

Atacul a avut loc joi dimineaţă la o şcoală din Trollhattan, un oraş situat la circa 75 de kilometri de Gothenburg, când un bărbat mascat a intrat în clădire cu „mai multe obiecte care păreau să fie cuţite“, a precizat poliţia. Un profesor în vârstă de 20 de ani şi un elev de 17 ani au murit în urma atacului. Un alt profesor şi un elev mai mare au fost răniţi şi spitalizaţi.

„Atacatorul a bătut la uşile din două clase şi i-a atacat pe cei doi elevi care au deschis“, a declarat anchetatorul Thord Haraldsson. El a adăugat că ofiţerii care au ajuns la locul atacului au tras două focuri de armă, unul dintre ele atingându-l pe agresor, după ce suspectul a încercat să atace poliţia. Haraldsson a precizat că, dacă poliţia nu ar fi reacţionat atât de rapid, situaţia ar fi fost mult mai gravă, potrivit Mediafax.

Mai mulţi preşcolari au vizitat biblioteca şcolii înaintea atacului. Unii elevi au povestit că iniţial au crezut că apariţia bărbatului mascat este o glumă. „Când l-am văzut am crezut că este o glumă. Era mascat şi îmbrăcat cu haine negre şi avea o sabie lungă. Unii elevi voiau să-şi facă poză cu el şi să atingă sabia“, a declarat un elev pentru agenţia TT.

Presa suedeză a publicat joi după-amiază o fotografie a atacatorului, precizând că acesta avea un cont de YouTube unde a postat materiale în care îl elogia pe Adolf Hitler şi Germania nazistă, criticând în acelaşi timp islamul şi imigraţia, notează Mediafax.

Cine este autorul atentatului din Suedia – un singuratic, pasionat de jocurile video

Suntem convinşi că atacatorul a fost mânat în acţiunile sale de motive rasiste. Am ajuns la această concluzie pe baza la ceea ce am descoperit când i-am percheziţionat apartamentul şi pe baza comportamentului său din timpul atacului şi, mai ales, pe baza modului în care şi-a selectat victimele“, a declarat comandantul de poliţie Hallgren la un post de radio suedez.

Poliţia a transmis că suspectul nu este cunoscut autorităţilor. „Era un singuratic. Juca jocuri video şi trăia în propria lume“, a declarat un fost coleg de clasă al atacatorului pentru publicaţia suedeză „Expressen“.

Şcoala Kronan unde a avut loc atentatul are aproximativ 400 de elevi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 15 ani, inclusiv mulţi copii de imigranţi, notează BBC.

Atacurile în şcoli sunt foarte rare în Suedia, un singur incident de acest fel fiind înregistrat în ultimii 20 de ani, în care un elev a fost împuşcat mortal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite