Celebra „listă a lui Schindler”, vândută pe eBay pentru trei milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
schindler

Lista lui Schindler, un document care datează din 1945, a fost scoasă la licitaţie pe site-ul eBay pentru trei milioane de dolari. Celebra listă va avea un nou proprietar duminica viitoare, atunci când se va termina licitaţia.

Deşi se porneşte de la trei milioane de dolari, organizatorii licitaţiei speră să obţină peste cinci milioane. Ei au explicat intenţia de a vinde documentul pe eBay prin faptul că acesta este o parte a istoriei mondiale şi foarte mulţi oameni fac cumpărături pe eBay.

Gary Zimet, curatorul de la „Moments in Time”, este proprietarul listei şi spune că deja a primit foarte multe oferte, însă a refuzat să spună despre cine este vorba. Cei interesaţi, scrie ABC News, trebuie să demonstreze că dispun de cele trei milioane de dolari.

Zimet spune că a primit documentul de la cineva din Israel, descendent al lui Itzak Stern, contabilul lui Schindler care a întocmit lista. De aceea, potrivit eBay, cumpărătorul documentului va primi şi o garanţie din partea nepotului lui Stern.

Lista, datată 18 aprilie 1945, conţine numele a 801 bărbaţi, fiind indicate data naşterii şi profesia. Au existat şapte copii, din care s-a păstrat doar patru. Una din ele se află la Muzeul Holocaustului din Statele Unite, alte două exemplare sunt expuse la Muzeul Yad Vashem din Israel.

Oskar Schindler, membru al partidului nazist, a salvat peste 1.000 de evrei de la deportarea către Auschwitz, oferindu-le un loc de muncă în fabrica lui. Povestea a devenit cunoscută după ce Thomas Keneally a scris „Lista lui Schindler”, iar Steven Spielberg a făcut un film pe tema asta, cu care a câştigat numai puţin de şapte Oscaruri.

În 2010, Gary Zimet a încercat să vândă „Lista lui Schindler” pentru 2,2 milioane de dolari, însă nu a reuşit. Atunci a izbucnit un scandal, o autoare argentiniană afirmând că lista deţinută de Zimet nu e autentică.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite