Cel mai rar paşaport din lume este emis de Ordinul Suveran de Malta. Doar trei astfel de documente pot exista simultan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai rar întâlnit paşaport din lume este cel emis de Ordinul Suveran de Malta şi numai trei documente emise de această autoritate pot exista concomitent, relatează „The Independent“.

Persoanele care beneficiază de acest document de călătorie sunt primii trei conducători ai acestui Ordin: Prinţul - Marele Maestru, Marele Comandor şi Marele Cancelar.

Toţi ceilalţi membri ai Ordinului folosesc paşapoartele emise de ţările lor de origine. 

Ordinul Suveran de Malta, care are sediul la Roma, de unde emite timbre poştale, moneda şi aceste paşapoarte, are relaţii diplomatice cu 106 ţări.

Totuşi, aceste rar întâlnite paşapoarte nu sunt acceptate de toate ţările, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii fiind astfel de exemple. 

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, Ordinul Suveran de Malta îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înfiinţat în 1050 în Ţara Sfântă şi recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim“. 

A devenit un ordin militar atunci când s-a văzut nevoit să-şi apere spitalele proprii din Ţara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu şi funcţionând ca un Stat. 

În decursul secolelor a pierdut unele teritorii şi a dobândit altele (insulele Rodos sau Malta). Din 1530, Ordinul stăpânea insula Malta „concesionată“ de Regatul celor două Sicilii. În 1798, francezii lui Napoleon Bonaparte preiau controlul insulei, impunând cedarea acesteia de către cavalerii de Malta. În 1800, Malta a fost ocupată de englezi, suveranitatea acestora fiind confirmată prin tratatele de la Paris din 1814 şi Viena din 1815.

După mai multe peregrinări prin Europa, sediul ordinului se stabileşte, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical. După 1870, sediul conducerii Ordinului rămâne în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian (cele două imobile deţinute de Ordin în capitala Italiei se bucură de un regim de extrateritorialitate asemenea reşedinţelor diplomatice ale altor state).

Ordinul Suveran de Malta este un ordin religios, de natură tradiţional nobilă, militar-cavalerească şi cuprinde peste 10.000 de cavaleri, răspândiţi în toată lumea. Misiunea Ordinului este sintetizată de motto-ul „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum“ (Apărarea credinţei si asistenţă pentru cei săraci).

Actualul Mare Maestru este Matthew Festing, al doilea englez care a ajuns să deţină această funcţie începând din 1259.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite