CE şi Moderna adaptează calendarele de livrare pentru sfârşitul verii şi al iernii a vaccinurilor împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Comisia Europeană şi Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităţilor statelor membre în materie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru sfârşitul verii şi pentru perioada de iarnă.

Acordul va asigura accesul autorităţilor naţionale la vaccinuri, inclusiv la vaccinuri adaptate variantelor, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare şi pentru a-şi sprijini partenerii mondiali, arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest acord va adapta calendarele de livrări convenite iniţial prin contract. Livrările de doze programate iniţial pe parcursul verii vor fi, prin urmare, efectuate în septembrie şi în toamna şi iarna anului 2022, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naţionale şi pentru a-şi îndeplini angajamentele internaţionale în materie de solidaritate.

De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizaţie de introducere pe piaţă, statele membre pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual.

În acest context, la cererea anumitor state membre, acordul garantează, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel împotriva variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiţia obţinerii autorizaţiei de introducere pe piaţă în termene care să permită utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare.

„Creşterea ratelor de vaccinare şi rapel împotriva COVID-19 este esenţială în vederea pregătirii pentru lunile de toamnă şi iarnă. Pentru a asigura cel mai bine pregătirea comună, statele membre trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele necesare. Acestea includ vaccinuri adaptate la variante în măsura şi în momentul în care acestea sunt autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Acordul va asigura accesul statelor membre la dozele de vaccin de care au nevoie şi la momentul potrivit pentru a-şi proteja cetăţenii”, a afirmat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, conform sursei citate.

În 2020, Uniunea Europeană a investit masiv în producţia mondială a unei serii de vaccinuri împotriva COVID-19. A fost extrem de important să avem vaccinuri cât mai rapid şi în cantitatea necesară, fapt care a implicat investiţii importante înainte de a şti dacă vreunul dintre aceste vaccinuri va fi eficace, mai arată sursa menţionată.

Măsurile respective, care au implicat un risc în 2020, au avut în mod clar efectul scontat, dezvoltarea vaccinurilor dovedindu-se a fi un mare succes: Statele membre au avut în mod egal acces la vaccinuri sigure şi eficace cât mai devreme posibil şi în cantitatea necesară, ceea ce a permis tuturor cetăţenilor UE să aibă acces la primovaccinare şi la vaccinarea de rapel, salvându-se astfel vieţi şi reducându-se impactul pandemiei asupra vieţii sociale şi economice.

În plus, un număr mare din aceste vaccinuri au putut fi utilizate şi în cadrul eforturilor de la nivel mondial de combatere a pandemiei.  Până la sfârşitul lunii iulie 2022, UE a exportat peste 2,4 miliarde de doze de vaccin în 168 de ţări. Statele membre au partajat peste 478 de milioane de doze, dintre care aproximativ 406 milioane au fost deja livrate ţărilor beneficiare (circa 82 % dintre ele prin COVAX). În acelaşi timp, statele membre trebuie să se asigure în continuare că deţin stocurile strategice de vaccinuri care le sunt necesare pentru a face faţă evoluţiilor epidemiologice posibile ale virusului care provoacă COVID-19, având în vedere incertitudinile cu privire la evoluţia şi impactul său din viitor. Strategia UE privind vaccinurile oferă statelor membre certitudinea că vor dispune de stocurile de care au nevoie, inclusiv de vaccinuri adaptate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite