Ce prevede noua lege funciară ungară, promulgată cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a semnat noua lege funciară, în pofida protestelor opozţiei de toate culorile politice.

Aflată în dezbatere de aproximativ trei ani şi suferind numeroase modificări, noua lege funciară acordă prioritate în achiziţionarea pământului (sau pădurilor) persoanelor care se ocupă în mod profesionist de cultivarea pământului, fie ca ocupaţie principală, fie secundară şi care au absolvit diferite forme de şcolarizare în domeniul agricol sau care dispun de mijloacele  necesare pentru cultivarea pământului.

Dreptul de achiziţionare nu se limitează numai la cetăţenii unguri ci şi la cei din statele membre ale UE, dar în condiţiile enunţate mai sus. De asemenea pot cumpăra pământ (sau păduri) diferitele asociaţii agricole de tip cooperatist.

 Nu au dreptul să cumpere persoanele juridice

Suprafeţele nu pot fi utilizate decât pentru agricultură  şi nu pot fi situate mai departe de 20 de km. de locuinţa proprietarului.  Se limitează suprafeţele care pot fi dobândite de o persoană, familie sau asociaţie - cel mult 500 de ha, ceasta din urmă, iar în cazul luării în chirie de la stat -1200 de ha.. O comisie locală trebuie să aprobe sau respinge achiziţionarea unei suprafeşe agricole. Criticii consideră că legea îi exclude tocmai  pe simpli ţărani de la dreptul de a achiziţiona suprafaţă agricolă.

    Legea a fost votată numai de deputaţii Fidesz dar în urma votului, deputatul Janos Angyan a părăsit partidul. “Uniunea Váralaja” care-l susţine pe acest deputat, a organizat o demonstraţie. Reprezentanţi ai stângii au campat zile întregi în faţa Palatului Prezidenţial cerând preşedintelui să retrimită legea Curţii Cconstituţionale deoarece, susţineau ei, contravine reglementărilor europene, a fost votată fără să se respecte modalitatea scrutinului parlamentar iar prevederile sale nu servesc interesele fermierilor simpli ci protejează marile moşii.

În timpul votului din Parlament, formaţiunea “Jobbik” a ocupat pupitrul preşedintelui de şedinţă, acesta fiind obligat să conducă lucrările parlamentului de la pupitrul vorbitorilor. Deputaţii partidul ecologist LMP au venit în sală cu o roabă de aur în care se afla pământ pe care au împins-o în faţa scaunului premierului Viktor Orban.

Ei au întins în mijlocul sălii o lozincă pe care era scris “În loc de jaful pâmântului împărţirea pământului”  şi  au protestat cu portavoce, spunând ca pământul să fie dat înapoi ţăranilor şi familiilor lor care trăiesc din agricultură.

Deşi s-a cerut vot nominal, preşedintele de şedinţă nu a dat curs cererii, de aceea opoziţia de stânga a considerat că votul nu este valabil, Premierul Viktor Orban a considerat acţiunea “Jobbik” drept o provocare iar preşedintele ţării a declarat că legea este europeană şi apără interesele agricultorilor unguri.
 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite