Ce arată scena jucată între Putin şi ministrul său al Apărării despre starea războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Kommersant
FOTO Kommersant

Convorbirea cu ministrul său al apărării pe care liderul de la Kremin a pus-o în scenă pentru a anunţa „eliberarea Mariupolului” pare să arate eforturile liderului de la Kremlin de a se arăta preocupat de „viaţa şi sănătatea” soldaţilor ruşi. În realitate, Vladimir Putin semnalează care este situaţia războiului, relatează The Telegraph.

Este prima intervenţie tactică în ceea ce priveşte războiul pe care o iniţiază Vladimir Putin. Potrivit unor analişti, aceasta reflectă grija acestuia faţă de opinia publică din Rusia şi atenţia faţă de îngrijorările societăţii legate de pierderile de vieţi ale soldaţilor ruşi .

„Trebuie să ne gândim întotdeauna, cu atât mai mult în acest caz, la conservarea vieţii si sănătăţii soldaţilor şi ofiţerilor noştri”, i-a spus el ministrului rus al apărării Serghei Şoigu.

„Nu este nevoie să intrăm în această catacombă şi să te târăşti în subteran de-a lungul acestor structuri industriale”, a adăugat el.

Apoi Putin i-a pus în vedere ministrului său al apărării să se facă pregătiri pentru propuneri de premiere a soldaţilor ruşi care s-au distins în luptă: „este clar că în asemenea cazuri nu se poate proceda altminteri, sunt distincţii diferite dar vreau ca toţi să ştie un lucru: pentru noi sunt cu toţii eroi, aşa îi percepe întreaga Rusie”.

Putin a vorbit ca şi cum decizia de a „asalta” combinatul siderurgic Azovstal s-ar afla în puterea sa. Tot la el ar fi şi compasiunea faţă de soarta civililor blocaţi acolo şi prinşi sub tirurile de artilerie grea.

Forţele ruse care bombardează de două luni Mariupolul nu au arătat altceva în afara forţei brute, provocând distrugeri şi suferinţe ale civililor. Putin este însă conştient nu doar de nevoia unei victorii, ci şi de necesitatea de a-şi menaja trupele, mai ales că efectivele retrase din nord nu sunt încă în formă de luptă. Or, este nevoie de toate trupele disponibile pentru a câştiga bătălia pentru Donbas.

Rusia are nevoie de trupe care să lovească dinspre sud, Estul este considerat protejat, pentru că acolo se află separatiştii pro-ruşi; aceştia întreţin linii sigure de aprovizionare ce se întind până la graniţele ruse. Armata pune presiune în nord mai ales pe rutele dinspre Harkov, deşi ucrainenii răspund cu contraatacuri.

Dar vestul este descoperit şi de aici forţele ucrainene pot trimite încă trupe şi provizii spre Donbass via Dnipro. Prin urmare, Putin are nevoie de soldaţi care să securizeze şi să atace din sud. El trebuia să încheie cu Mariupolul de aici şi mişcarea de a-l felicita pe Şoigu pentru a „fi preluat controlul” asupra oraşului.

A încercat să joace un act de umanitate când realitatea e că nu-şi permite să piardă şi mai multe trupe într-un asediu asupra oţelăriei.

Leonid Volkov, din echipa liderului încarcerat al opoziţiei Alecsei Navalnîi, apreciază că scena este „un moment revelator”.

„Atunci când Putin spune public ceva, aproape întotdeauna este consecinţa faptului că administraţia prezidenţială a făcut evaluări ale opiniei publice şi a ajuns la concluzia că este necesar să iasă pentru a câştiga capital politic”, a spus şeful de resurse umane al Fundaţiei Anti-Corupţie a lui Navalnîi.

Declaraţiile publice ale lui Putin conţin mereu ce vor să audă cetăţenii, spune Volkov, adăugând că ordinul neaşteptat de a opri atacul asupra Mariupolului dovedeşte că nu există o susţinere în masă pentru război în cadrul societăţii ruse.

Performanţa lui Putin, cu un ministru al apărării îmbrăcat civil, mai arată şi o altă faţetă a situaţiei războiului, şi anume faptul că, totuşi, nu a apărut încă acea claritate strategică ce ar fi trebuit să survină odată cu numirea unui nou comandant militar. 

Putin a intervenit pentru a da instrucţiuni asupra unor acţiuni tactice inferioare nivelului său de comandă, ceea ce indică că fie nu are încredere în propriul lanţ de comandă, fie nu ştie cum să se folosească de el în mod eficient.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite