Cancelarul austriac Sebastian Kurz se opune unor noi sancţiuni împotriva Rusiei: „Trebuie să dezescaladăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul austriac Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus luni că nu ar fi de acord cu noi sancţiuni împotriva Rusiei în ciuda unor tensiuni crescânde între Moscova şi Vest, scrie Moscow Times.

„Sunt împotriva unor sancţiuni suplimentare ca scop în sine”, a spus Kurz în cadrul unui interviu oferit cotidianului suedezo-german Neue Zürcher Zeitung.

„Se impune dezescaladarea. Chiar dacă este dificil, înrăutăţirea continuă a situaţiei nu este calea pe care ne-am dori să mergem. Sancţiunile impuse deja de UE sunt corecte. Dar este la fel de important să ne bazăm pe dialog. Pacea pe continent nu poate atinsă decât împreună cu Rusia”.

Relaţiile dintre Rusia şi UE au avut de suferit luna aceasta după ce Republica Cheia a acuzat serviciile secrete ruse de implicare într-o explozie la un depozit de muniţie, în 2014, expulzând în consecinţă 18 diplomaţi ruşi de la Praga. Alte ţări din estul şi centrul Europei au luat aceeaşi măsură împotriva unor diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, ceea ce a atras represalii imediate din partea Moscovei.

La rândul lor, SUA au acuzat Rusia că a a orchestrat atacurile cibernetice ample asupra SolarWinds şi că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2021, astfel că a expulzat 10 diplomaţi ruşi, a aplicat sancţiuni asupra a 40 de indivizi şi entităţi şi a interzis băncilor americane să cumpere datorie emisă de Rusia.

De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, guvernul american a impus sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi "asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea".

Rusia a răspuns cu expulzarea a 10 diplomaţi americani, punerea pe lista neagră a unor foşti şi actuali oficiali, limitarea numărului de cetăţeni ruşii angajaţi la ambasada din Moscova şi a presat Wshingtonul să-şi recheme ambasadorul.

Tensiunile au crescut şi din pricina mişcărilor de trupe la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea. Rusia a ordonat însă abrupt retragerea lor până la 1 mai.

Cancelarul austriac a militat pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Rusia de la venirea sa la putere în 2017.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri