Cancelarul Angela Merkel îşi reînnoieşte angajamentul de a stabiliza euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel cea mai puternică femeie din lume
Angela Merkel cea mai puternică femeie din lume

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reînnoit, joi, angajamentul de a stabiliza zona euro, precum şi insistenţele sale cã acesta va fi un proces pas cu pas, în timp ce l-a onorat pe unul dintre fondatorii monedei şi predecesor al ei ce a ocupat mult timp aceastã funcţie, Helmut Kohl, relateazã Associated Press.

Comentariile doamnei Merkel, la un eveniment marcând 30 de ani de la venirea lui Kohl la putere, intervin la mai multe ore dupã ce preşedintele Germaniei a ratificat fondul de salvare permanent al zonei euro, în valoare de 500 de miliarde de euro. Acest lucru deschide calea pentru ca el sã înceapã sã funcţioneze luna viitoare.

Kohl a fost o forţã motrice în spatele euro şi rãmâne o figurã iconicã în partidul conservator al Angelei Merkel, aminteşte AP. Lupta pentru salvarea zonei euro nu a fost popularã în Germania şi a provocat tulburãri în anumite pãrţi ale coaliţiei doamnei Merkel de centru-dreapta la putere.

Numele lui Kohl este "indisolubil legat" de uniunea monetarã a Europei, a declarat Merkel, adãugând că el a recunoscut cã "o monedã comunã ar face integrarea europeanã ireversibilã".

Angela Merkel a insistat cã "moneda euro este mai mult decât o monedã". Dar ea a subliniat de asemenea promisiunile fãcute atunci când euro a fost introdus, pentru a-şi justifica abordarea durã a crizei: ajutã ţãrile ce se confruntã cu ea, în timp ce insişti în schimb asupra eforturilor de reducere a deficitului şi reformelor economice.

"Promisiunea de stabilitate a fost, de asemenea, legatã de introducerea monedei euro - ne simţim angajaţi faţã de aceastã promisiune în guvernul german", a mai declarat doamna Merkel.

"Vom continua sã facem tot ce este necesar pentru a dezvolta uniunea economicã şi monetarã, astfel încât aceasta sã se stabilizeze definitiv. Aşa cã, noi ne luptãm cu cauzele crizei actuale a datoriei guvernamentale nu numai cu o loviturã, dar şi cu o succesiune de mãsuri", a mai subliniat ea.

Ratificarea de cãtre Germania, cea mai mare economie a Europei, a fondului de salvare permanent al zonei euro a fost amânatã luni de zile de provocãri ale instanţei, dar cea mai înaltã instanţã a ţãrii a deschis drumul pentru ca el sã meargã mai departe la începutul acestei luni.

La evenimentul de joi, Merkel i-a prezentat lui Kohl - liderul Germaniei de Vest şi apoi al Germaniei reunificate din 1982 pânã în 1998 - un nou timbru ce îi reproduce imaginea.

Kohl, acum în vârstã de 82 de ani, a afirmat cã vrea sã-şi continue activitatea de a ajuta în "marele obiectiv" al unitãţii europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite