Bulgarii investighează împreună cu britanicii un alt caz de otrăvire atribuit unui agent GRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei trei suspecţi în cazul tentativei de asasinat asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal ar fi fost implicat şi într-un alt caz de otrăvire.

Boiko Borisov a confirmat că Sofia şi Londra colaborează în ancheta legată de otrăvirea patronului unei uzine de armament din Bulgaria.

„O echipă britanică este prezentă în teritoriul nostru“, a declarat premierul bulgar pentru „The Guardian“.

Ancheta în cazul otrăvirii lui Emilian Ghebrev a fost redeschisă la începutul lui februarie în urma unui articol publicat de Bellingcat.

Potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, cel de-al treilea suspect în cazul Skripal s-a aflat în teritoriul bulgar exact în ziua otrăvirii lui Ghebrev, patronul Emco.

El a sosit în oraşul Burgas pe 24 aprilie. Deşi avea avea bilet întors în Rusia pentru 30 aprilie, pe 28 aprilie se afla la Istanbul. De acolo a cumpărat un bilet cu direcţia Moscova. Tot pe 28 aprilie, Emilian Ghebrev era internat la Spitalul Militar din Sofia. El a căzut brusc şi şi-a pierdut cunoştinţa la recepţia hotelului „Orbita“, unde a fost prezent şi suspectul.

Laboratorul Universităţii din Helsinki, specializat în arme chimice, a găsit în corpul lui Ghebrev urme de doi organofosfaţi. Aceste probe demonstrează că omul de afaceri bulgar a fost otrăvit cu substanţe din clasa Noviciok.

Ghebrev a stat câteva săptămâni în comă. Externat, starea lui s-a înrăutăţit exact în perioada unei noi vizite a suspectului în cazul Skripal în Bulgaria. Acesta a venit pentru trei zile în Bulgaria şi a plecat cu o altă cursă decât cea programată. Într-un final, Ghebrev a supravieţuit.

Dosarul în cazul său a fost închis în septembrie 2016, din neputinţa identificării originii substanţelor otrăvitoare.

Numele de cod al suspectului în acest caz este Serghei Fedotov, considerat cel de-al treilea agent GRU implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal în martie anul trecut în oraşul englez Salisbury.

Numele său real este Denis Sergheev, născut pe 17 septembrie 1973 la Urşala, în Kazahstan. Aceeaşi dată de naştere figurează în actele emise pentru Serghei Fedotov. El a efectuat stagiul militar în Novorossiisk, iar la începutul anilor 2000 s-a înscris la academia GRU.

În 2009, Sergheev a obţinut un credit de un milion de dolari, în calitate de administrator a unei firme cu sediul în Riga. Numele de agent Fedotov l-a primit în 2010, la fel ca Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, ceilalţi doi suspecţi în cazul Skripal. De atunci, a călătorit mult în Europa şi în Asia Mijlocie. A ajuns în Marea Britanie în ziua otrăvirii lui Serghei Skripal. Urma să plece din Londra alături de Petrov şi Boşirov, dar a renunţat la zbor din motive necunoscute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite