Bulgaria a expulzat un diplomat rus acuzat de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sofia a cerut Moscovei să recheme în ţară un diplomat de la misiunea sa din Bulgaria pe motiv că ar fi implicat în activităţi de spionaj.

Un secretar de rang înalt al Ambasadei Rusiei în Bulgaria efectua de peste un an activităţi de spionaj în ţara vecină, informează Reuters, citând procurori şi oficiali de la Sofia.

Ca urmare, ambasadorul rus la Sofia a fost convocat vinerea trecută la Ministerul bulgar de Externe şi i s-a solicitat retragerea diplomatului respectiv până luni seara.

Potrivit agenţiei de presă TASS, un dosar penal a fost deschis luni în Bulgaria pe numele unui presupus diplomat rus. Acesta este acuzat de spionaj.

„Procuratura a deschis un dosar penal pentru infracţiune împotriva republicii faţă de un cetăţean străin care, din septembrie 2018, culege informaţii cu scopul de a le transmite unui stat străin, aceste informaţii constituind secret de stat şi vizând interesele Bulgariei, UE şi NATO“, se menţionează într-un comunicat al procuraturii citat de TASS.

Întrucât persoana vizată beneficiază de imunitate diplomatică, urmărirea sa penală a fost suspendată, conform aceleiaşi surse.

În schimb, Ministerul de Externe de la Sofia a precizat că diplomatul în cauză a părăsit deja teritoriul bulgar.

Ministerul rus de Externe încă nu a comentat acest caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite