Brexitul poate fi un „punct de ruptură“ în UE, avertizează Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri, la Varşovia, că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) poate fi un „punct de ruptură“ în istoria blocului comunitar dacă nu se iau „măsuri corecte“ care să aibă ca obiectiv avansarea către un viitor „prosper“, în timp ce liderii ţărilor Grupului de la Vişegrad au insistat asupra reformării UE.

Angela Merkel efectuează un turneu în mai multe state europene pentru a pregăti summitul european de la Bratislava, ce va avea loc pe 16 septembrie. Ultima sa destinaţie a fost Varşovia, unde s-a întâlnit cu liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria).

„Bratislava nu va fi sfârşitul, ci începutul“, a subliniat în capitala Poloniei şefa Guvernului german, care a cerut o abordare „responsabilă“ a consecinţelor Brexitului şi să se ia în discuţie viitorul spre care trebuie să se îndrepte UE, întrucât „cetăţenii vor accepta numai o Uniune Europeană care să facă totul pentru a prospera“, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

La rândul lor, liderii Grupului de la Vişegrad au cerut reforme profunde pentru ca UE să se adapteze situaţiei rezultate în urma Brexitului, criticând totodată modul în care Bruxellesul a gestionat criza migraţiei.

Discuţiile pe care Angela Merkel le-a avut vineri la Varşovia au fost centrate pe problema migraţiei, dar şi pe chestiunile economice şi de securitate. Această ultimă temă preocupă în mod special guvernele polonez şi ungar, şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, cerând crearea cât mai rapidă a unei armate comune europene.

Premierul ungar a vorbit şi despre modul în care el vede reforma Uniunii Europene, estimând că blocul comunitar se confruntă cu o „pierdere a capacităţii de adaptare practic la toate capitolele, inclusiv depăşirea crizei economice, migraţia şi problemele privind securitatea europeană“. În opinia lui Orban, „Consiliul European este cel care trebuie să ghideze UE, în timp ce Comisia Europeană trebuie să înceteze să se amestece în politică“.

La rândul ei, gazda reuniunii, premierul polonez Beata Szydlo, a împărtăşit abordarea colegilor ei din Grupul de la Vişegrad şi a cerut reforme pentru o Europă „mai puternică şi care să aprofundeze ceea ce îi uneşte pe membrii ei, nu ceea ce îi divizează“.

Şefa guvernului de la Varşovia a subliniat de asemenea necesitatea de a se aborda printr-o discuţie serioasă chestiunea securităţii, atât externe cât şi interne, pentru a da un răspuns eficient provocării terorismului şi crizei migraţiei“. Ea a pledat pentru consolidarea frontierelor externe ale UE, cooperare internaţională şi acordarea de ajutoare umanitare ţărilor de origine ale imigranţilor, notează EFE, potrivit Agerpres.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri