Belgia: Pregătește formarea piloților ucraineni pentru avioane de vânătoare F-16

0
Publicat:

Belgia confirmă că au fost demarate pregătirile pentru antrenarea piloților ucraineni pentru zborul cu avioane de luptă F-16 de fabricație americană, transminte EFE, scrie Agerpres.

Avioane F-16 FOTO: EPA-EFE
Avioane F-16 FOTO: EPA-EFE

"Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs", a comunicat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără să adauge informații cu privire la o dată clară la care vor începe pregătirile.

Statele Unite ale Americii au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dețină și opera avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică Olanda și Danemarca au confirmat președintelui ucrainean că țara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste națiuni, face parte din așa-numita "coaliţie F-16" formată din unusprezece state member ale NATO și care au promis că Ucraina va avea aceste avioane de luptă.  

Belgia nu plănuiește în prezent să livreze Ucrainei avioanele sale F-16, ci doar să participe la pregătirea piloților ucraineni. Forțele aeriene belgiene încă au nevoie ca avioanele sale F-16 să rămână operaționale câțiva ani până la livrarea celor 34 de avioane F-35 comandate de la Lockheed Martin, a relatat Le Soir, adaugă Agerpres.

Belgia va primi primele două avioane F-34 în prima jumătate din 2024, iar întreaga flotă va fi reînnoită în 2030 cu un ritm de patru avioane pe an, a scrie serviciul de presă al armatei belgiene.

Pentru ca aviația ucraineană să poată utiliza aeronave F-16, este nevoie de pregătirea piloților ucraineni pentru operarea acestor aparate și ca țara să aibă tehnicieni și facilități de întreținere necesare pentru operarea acestora de pe propriul teritoriu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite