Banca Angliei: Marea Britanie va înregistra în 2019 cea mai lentă creştere economică din ultimul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker şi Theresa May FOTO EPA-EFE
Jean-Claude Juncker şi Theresa May FOTO EPA-EFE

Marea Britanie va înregistra în 2019 cea mai lentă creştere economică din ultimul deceniu, din cauza amplificării incertitudinilor legate de Brexit şi a încetinirii economiei mondiale, dar dobânzile vor creşte dacă va fi convenit acordul cu Uniunea Europeană, potrivit Băncii Angliei, transmite Reuters.

În timp ce alte bănci centrale au semnalat că se vor abţine să majoreze costurile de împrumut, Banca Angliei a menţinut mesajul său referitor la o creştere treptată şi limitată a acestora, dacă se va reuşi evitarea ieşirii din UE fără un acord.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a spus că „ceaţa Brexitului“ provoacă tensiuni în economie şi că riscul unei ieşiri abrupte, dăunătoare din Uniunea Europeană este în creştere.

„Încă există aproape la fel de multe posibilităţi ca în dimineaţa de după referendum“, a afirmat Carney, după ce conducerea băncii centrale a votat în unanimitate în favoarea menţinerii dobânzii de politică monetară la 0,75%, în conformitate cu aşteptările.

Marea Britanie, a cincea mare economie din lume, va ieşi din UE pe 29 martie, dar premierul Theresa May vrea mai multe concesii din partea Bruxelles-ului pentru a obţine sprijinul membrilor Partidului Conservator pentru acordul pe care Parlamentul l-a respins luna trecută.

Banca Angliei a redus joi estimararea referitoare la creşterea economică din 2019 de la 1,7% la 1,2%, aceasta fiind cea mai importantă revizuire în scădere a unei previziuni după referendumul din 2016 pentru Brexit.

Unii analişti au interpretat măsura ca o şansă din patru de recesiune în acest an, cu toate că estimările referitoare la o creştere economică de peste 2% există în aceeaşi măsură, ceea ce scoate în evidenţă incertitudinile.

Banca centrală anticipează că investiţiile companiilor şi construcţia de locuinţe vor scădea în acest an, în timp ce rata de creştere a exporturilor ar urma să se înjumătăţească.

Instituţia a redus şi estimarea de creştere economică pentru 2020 de la 1,7% la 1,5%, în timp ce pentru 2021 prognozează un avans de 1,9%.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite