Mesajul primit de May la întâlnirea cu Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker şi Theresa May după întrevederea de la Bruxelles FOTO EPA-EFE
Jean-Claude Juncker şi Theresa May după întrevederea de la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker afirmă într-un comunicat comun că au avut joi o discuţie „puternică, dar constructivă“, relatează BBC.

Juncker a subliniat că acordul pentru Brexit nu poate fi schimbat, aşa cum şi-ar fi dorit May. Însă el a precizat că UE este deschisă la ideea de a adăuga un nou text privind relaţiile viitoare între UE şi Marea Britanie.

Cei doi lideri au căzut de acord să se întâlnească pentru noi discuţii înainte de sfârşitul lui februarie.

Echipele de negociere ale celor două părţi îşi vor relua discuţiile pentru a afla „dacă există o cale care ar avea cea mai mare susţinere a Parlamentului britanic, dar care să şi respecte observaţiile Consiliului European”.

De asemenea, secretarul pentru Brexit, Steve Barclay, şi negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, vor avea discuţii la Strasbourg luni.

May insistă că Marea Britanie nu va fi „prinsă“ în soluţia de rezervă - planul de a evita controalele la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord prin rămânerea pe termen nedeterminat a Marii Britanii în uniunea vamală a UE.

Ea a precizat că acordul trebuie să fie modificat pentru a obţine susţinerea parlamentarilor, care i-au cerut „variante diferite” când au respins acordul luna trecută.

Juncker a subliniat că „celelalte 27 de membre ale UE nu vor redeschide acordul retragerii”, dar şi-a exprimat deschiderea, pentru a modifica viitoarea relaţie pentru a fi „mai ambiţioasă în ceea ce priveşte conţinutul şi rapiditatea”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite