Theresa May revine la Bruxelles cu variante de compromis pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May se întâlneşte joi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, în încercarea de a găsi o ieşire din impasul creat de respingerea de către parlamentul de la Londra a acordului privind Brexitul, a cărui renegociere liderii europeni o resping însă cu fermitate.

Theresa May vine în capitala europeană într-o atmosferă tensionată, la o zi după o polemică provocată de preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

”Mă întreb cum arată acest loc în infern, pentru cei care au promovat Brexitul fără măcar schiţa unui plan în vederea realizării lui în deplină siguranţă”, a lansat Tusk, care conduce instanţa din care fac parte şefii de stat şi de guverne, într-o conferinţă de presă cu premierul irlandez Leo Varadkar.

 Acest comentariu a provocat reacţii pasionale în Regatul Unit.

Întâlnirea între Theresa May şi Donald Tusk este prevăzută la ora locală 15.00 (16.00, ora României).

Premierul britanic se întâlneşte în prealabil cu preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker la ora locală 11.00 şi cu preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, flancat de referentul PE al Brexitului Guy Verhofstadt, la ora locală 14.00.

Sarcina lui May se anunţă dificilă, afirmă ea, atât timp cât europenii au repetat într-una că acordul retragerii, pe care Cei 27 şi Guvernul britanic l-au semnat în noiembrie, ”nu este deschis” vreunei renegocieri.

Însă toţi spun că vor să evite scenariul temut al unui Brexit fără acord la data de 29 martie.

Londra, la rândul său, se sprijină pe votul Parlamentului său, care a respins masiv acest compromis la începutul anului.

 Potrivit Downing Street, trei opţiuni sunt avute în vedere cu privire la ”backstop” - şi anume o limitare a acestuia în timp, o ieşire unilaterală hotărâtă de Regatul Unit sau un plan propus de deputaţi pe baza folosirii tehnologiilor de control vamal dematerializate.

Însă Bruxellesul a îndepărtat deja primele două opţiuni în trecut şi se îndoieşte de dezabilitatea celei de a treia.

Miercuri, cu ocazia unei vizite a lui Leo Varadkar la Bruxelles, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker s-au cantonat în poziţia europeană.

”Noi nu putem să acceptăm ca acordul retragerii să fie redeschis” negocierilor, a subliniat Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă.

”Iar cum «barckstop»-ul face parte din acordul retragerii, nu putem să redeschidem negocierile cu privire la «backstop»”, a insistat el.

Pentru UE este vorba nu doar despre a nu fragiliza Acordurile de Pace din 1998 care au pus capăt tulburărilor în Irlanda de Nord, ci şi despre apărarea unui principiu de bază al blocului - piaţa unică.

Theresa May a promis că va reveni în faţa parlamentului pe 13 februarie pentru a prezenta paşii pe care intenţionează să-i întreprindă dacă până la acea dată nu obţine la Bruxelles modificările cerute, o opţiune pe care a evocat-o fiind să ceară Camerei Comunelor în ziua următoare un vot pentru un Brexit fără acord.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite