Austria: Guvernul Kurz, demis prin moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservatorului Sebastian Kurz a fost demis prin moţiune de cenzură, luni, la zece zile de la izbucnirea scandalului Ibiza-gate, care a zdruncinat scena politică din Austria înainte de alegerile europene.

Moţiunea a fost votată de partidul de extrema dreaptă FPÖ şi opoziţia social-democrată (SPÖ), care deţin împreună 103 de mandate din cele 183 ale Consiliului Naţional, camera inferioară a Parlamentului austriac, informează Reuters.

Sebastian Kurz şi-a remaniat miercuri cabinetul după plecarea tuturor miniştrilor FPÖ pe fondul demisiei forţate a fostului lor lider Heinz-Christian Strache din postul de vicecancelar. Acesta din urmă s-a văzut nevoit să renunţe la putere după ce a apărut într-un filmuleţ promiţând contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus în schimbul unui sprijin financiar. Realizat cu camera ascunsă într-o vilă din Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înainte de precedentul scrutin legislativ din Austria, acest filmuleţ a fost publicat de presa germană cu câteva zile înainte de alegerile europene.

Cancelarul conservator, al cărui partid a câştigat clar duminică alegerile europene, vrea să renunţe la treburile curente până la organizarea alegerilor legislative anticipate, în septembrie.

Preşedintele Alexander Van der Bellen trebuie să numească un nou cancelar, capabil să obţină o majoritate parlamentară pentru a guverna până la alegerile legislative.

La 32 de ani, Sebastian Kurz intră în istorie ca şeful de guvern cu cel mai scurt mandat în Austria şi primul demis printr-o moţiune de cenzură. El are parte însă de o cotă însemnată de popularitate, partidul său, ÖVP, primind 34,9% din voturi la alegerile europene. Este vorba de cel mai bun scor realizat de un partid din Austria la un scrutin european de la aderarea acestei ţări la blocul comunitar, în 1995.

„Încrederea a dispărut“, a comentat rezultatul votului de la moţiune Harald Vilimsky, secretarul general al FPÖ.

Înainte de vot, Sebastian Kurz a declarat că „nimeni nu va înţelege dorinţa de înlăturare a guvernului“, o decizie susceptibilă în opinia sa să afecteze stabilitatea ţării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite