Atentatul din Franţa are ca obiectiv declanşarea unui război al religiilor în Europa, se tem autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea unui preot într-o biserică creştină din Europa , revendicată de organizaţia teroristă Statul Islamic, stârneşte îngijorări privind intrerea într-un ciclu violent, un adevăra război al religiilor, suţin mulţi analiştii.

Biserica catolică din Saint-Etienne-du-Rouvray care a fost vizată marţi de un act terorist islamist se afla pe o listă cu „potenţiale ţinte “ ale Statului Islamic găsită într-un raid al poliţiei franceze desfăşurat anul trecut.

Această listă a fost găsită în cursul unei percheziţii la domiciliul lui Sid Ahmed Ghlam, un student algerian arestat în aprilie 2015 în timp ce pregătea un atentat la biserica catolică din Villejuif, în apropiere de Paris. Potrivit „Daily Mail“, jihadistul algerian acţiona la ordinul lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Slujbă în arabă

O călugăriţă care a supravieţuit atacului de la Saint-Etienne-du-Rouvray a relatat scene terifiante. Potrivit spuselor sale, cei doi atacatori, care au intrat în biserică strigând „Daesh“, acronimul în limba franceză al Statului Islamic, au oficiat o slujbă în arabă în lăcaşul de cult, pe care au filmat-o. Ei au filmat de asemenea înjunghierea în gât a preotului Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, care a murit. 

„ S-au înregistrat. Au făcut un fel de slujbă în jurul altarului, în arabă. Toată lumea striga: «Opriţi-vă, nu vă daţi seama ce faceţi! Opriţi-v㻓, a povestit călugăriţa, care a reuşit să fugă atunci când preotul a fost atacat.

image

„Am reacţionat în momentul în care l-au atacat pe Jacques, pe care l-au îngenuncheat, nu au reuşit să îl facă să cadă. Atunci am fugit şi am ieşit repede. Ei (atacatorii - n. red.) erau ocupaţi să îl înjunghie, nu m-au văzut ieşind“, a detaliat femeia, care a alertat autorităţile imediat după ce a scăpat de atac. 

În afară de preot, cei doi tineri jihadişti au mai rănit grav un pensionar octogenar, care a fost înjunghiat de patru ori.

Jihadiştii l-au obligat pe pensionar, în vârstă de 87 de ani, care a fost identificat drept ”Guy”, să filmeze execuţia preotului Jacques Hamel, înainte de a fi înjunghiat chair el în gât, braţ şi în spate, chiar în faţa altarului din lăcaşul de cult catolic.

Incidentul a fost descris de către soţia sa, care nu a fost rănită de atacatori. Ulterior, extremiştii le-au folosit pe călugăriţe drept scuturi umane, într-o încercare de a scăpa din biserică, însă au fost ucişi de forţele franceze de intervenţie.

”Unul dintre terorişti m-a abordat . Mi-a spus că nu mă va răni, pentru că voi fi ostateca lui. A spus acelaşi lucru şi celor două călugăriţe. Aşa că ne-am gândit - măcar nu vom muri imediat, poate vom muri în vreo oră. Însă teroriştii au spus că soţul meu nu va fi cruţat, pentru că este bărbat”, a declarat Jeanine, soţia octogenarului înjunghiat, care rămâne în stare gravă, dar stabilă.

Atac revendicat de Statul Islamic

La scurt timp după ce preşedintele francez François Hollande a denunţat „un atentat abject“, Statul Islamic a revendicat atacul din nordul Franţei printr-un comunicat transmis agenţiei sale Amaq în care precizează că cei doi autori ai luării de ostatici erau „soldaţi“ jihadişti.

De fapt, atacatorii de la biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray erau cunoscuţi forţelor de ordine „pentru infracţiuni şi radicalizare“, potrivit unei surse din cadrul poliţiei franceze.

Unul dintre cei implicaţi în atac era Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani care fusese eliberat pe cauţiune şi purta o brăţară de securitate. El avea o fişă S, specifică persoanelor suspectate de islamism.

Potrivit procurorilor familiarizaţi cu dosarul, Kermiche a fost arestat anul trecut în două rânduri, după ce a încercat să ajungă în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. El a fost arestat în mai 2015 în Elveţia şi extrădat în Franţa, scrie „Tribune de Geneve“.

Radicalizarea lui Kermiche a început atunci când avea doar 17 ani, fiind inspirat de atacul terorist din redacţia revistei satirice Charlie Hebdo. Mama sa a povestit pentru publicaţia elveţiană că transformarea a avut loc radical.

 Dintr-un adolescent care ieşea frecvent în oraş cu iubita sa şi asculta muzică, el s-a transformat într-o persoană introvertită, preocupată de extremism şi nemulţumită că nu îşi putea practica religia în linişte pe teritoriul francez.

Între timp, al doilea terorist implicat în atacul de la biserică a fost identificat drept Abdel Malik P, de 19 ani, născut pe teritoriul francez, care locuia în localitatea Aix-lex-Bains din Alpi.  El nu avea cazier judiciar, ceea ce a pus în dificultate autorităţile să-l identifice.

 Între timp, autorităţile franceze desfăşoară mai multe raiduri antiteroriste în localitatea de origine a lui Abdel Malik P.

Procurorul Francois Molins a susţinut că cei doi terorişti avea asupra lor celule explozive false cu un ceas de bucătărie învelit în folie de aluminiu, un rucsac plin de arme false şi trei cuţite

”Nu este posibil ca cineva care aşteaptă să fie judecat pentru terorism să fie pur şi simplu eliberat pe cauţiune şi plasat în arest la domiciliu”, a declarat, Frederic Lagache, vicepreşedintele sindicatului de poliţişti francezi.

Potrivit datelor ministerului de Justiţie, 12 suspecţi de terorism sau persoane deja condamnate pentru terorism au fost eliberate pe cauţiune şi poartă brăţări de securitate similare cu cea a lui Adel Kermiche.

Risc de fracturi în societatea franceză şi nu numai

Premierul francez Manuel Valls a declarat că obiectivul atentatului de la Saint-Etienne-du-Rouvray este de a „provoca un război al religiilor“.„Prin atacul împotriva unui preot într-o biserică catolică, se observă clar care este obiectivul acestuia, şi anume să-i incite pe francezi unii împotriva celorlalţi, să atace o religie pentru a provoca un război al religiilor“, a avertizat premierul francez Manuel Valls.

 Patrick Calvar, directorul serviciilor interne franceze (DGSI) declara Cu doar două luni înaintea atacului de la Nisa în Comisia de Apărare din Adunarea Naţională că se teme de un ”război civil” în Franţa: ”Ştiţi bine că îmi place să vorbesc direct, ei bine, această confruntare, cred eu, va avea loc. Încă un atentat sau două şi ea se va produce. Ne revin, prin urmare, sarcina de a anticipa şi de a neutraliza acele grupuri care ar dori într-un moment sau altul să declanşeze înfruntări intra comunitare”. 

Şeful DGSI a mai spus că este pe cale să aloce tot mai multe resurse pentru a combate radicalizarea anti-islamică a grupurilor de extremă dreaptă.Şi germanii se tem de aşa ceva . În urmă cu două săptămâni a avut loc în 14 landuri din Germania o razie a unei unităţi speciale din cadrul poliţiei la domiciliile a peste şaizeci de persoane acuzate că incită la ură şi violenţă în postările lor pe Facebook.

 Preşedintele François Hollande i-a dat asigurări Papei Francisc că bisericile din Franţa vor fi protejate, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze. În încercarea de a asigura populaţia, François Hollande i-a primit miercuri la Palatul Elysée pe liderii religioşi din Franţa.

„Sunt ucişi creştini în Franţa şi în lume. Atacarea unei biserici, uciderea unui preot înseamnă profanarea Franţei, înseamnă răspândirea terorii. Teroriştii vor să ne separe, să ne divizeze“, a atras atenţia Hollande.

În acest context, liderii religioşi din Franţa au făcut apel la unitate şi solidaritate. Arhiepiscopul Parisului a îndemnat catolicii „să nu intre în jocul“ Statului Islamic, care „vrea să întoarcă fiii aceleiaşi familii unii împotriva celorlalţi“.

Rectorul principalei moschei din Paris, Dalil Boubakeur, a le-a cerut la rândul său reformarea instituţiilor musulmane din Franţa, dar nu a făcut precizări ce ar putea conţine o eventuală agendă în acest sens. 

Într-un comunicat transmis marţi seara agenţiei Agerpres, Patriarhia Română îşi exprimă compasiunea pentru victimele atentatului şi solidaritatea cu poporul francez şi afirmă că atacul petrecut în Biserica din Saint-Etienne du Rouvray reprezintă „un atentat simbolic la identitatea creştină a Europei“ . 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite