Atentat terorist în Franţa. Primele mărturii ale ostaticilor luaţi în atentatele teroriste din Franţa. S-au ascuns într-o cameră frigorifică şi sub o chiuvetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist în Franţa. Operatiunea poliţiei contra teroriştilor din Paris FOTO AP
Atentat terorist în Franţa. Operatiunea poliţiei contra teroriştilor din Paris FOTO AP

Atentat terorist în Franţa. Ascunse sub o chiuvetă sau într-o cameră frigorifică, mai multe persoane captive în cele două locuri din regiunea pariziană unde s-au baricadat vineri autorii atacurilor din Franţa au reuşit să scape datorită prezenţei de spirit şi ajutorului forţelor de ordine, relatează AFP.

În tipografia situată la Dammartin, la nord-est de Paris, unde s-au baricadat fraţii Chérif şi Saïd Kouachi, un angajat a avut reflexul de a se refugia "sub o chiuvetă în sala de mese" de la etaj, a declarat procurorul din Paris, Francois Molins.

Angajatul respectiv este un grafician care se numeşte Lilian şi are 26 de ani, potrivit unsei surse apropiate anchetei. El este "terorizat", potrivit procurorului, dar a reuşit să-şi stăpânească frica pentru a nu fi reperat "pe parcursul evenimentelor".

Prin intermediul SMS-urilor, el a oferit "elemente tactice, precum poziţia sa în interiorul clădirii, celulei de negociere" din cadrul GIGN (Grupul de intervenţie al jandarmeriei), unitatea de elită responsabilă cu operaţiunea, a explicat o sursă apropiată anchetei.

Informaţiile au fost cu atât mai preţioase cu cât angajatul i-a "putut auzi vorbind pe cei doi suspecţi". Acest contact "a permis să i se ofere asigurări şi instrucţiuni pentru planul de asalt", a explicat sursa.

El a comunicat de asemenea prin SMS-uri cu un membru al familiei sale, potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

Atentat terorist în Franţa. Cinci ore într-o cameră frigorifică

La 40 de kilometri distanţă, cu puţin înainte de ora 13.00 (14.00, ora României), Ilan îşi făcea cumpărăturile în cartierul său din Paris, la magazinul Hyper Cacher din zona Porte de Vincennes. El era însoţit de fiul său de trei ani şi jumătate. Soţia sa era acasă.

În acel moment Amedy Coulibaly a pătruns în magazin şi a tras cu o armă Kalaşnikov. Tatăl şi fiul său s-au ascuns în camera frigorifică, au declarat doi dintre apropiaţii lor. Cel puţin alte trei persoane i-au însoţit, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Ilan, în vârstă de aproximativ 30 de ani, şi-a scos repede bluza şi i-a dat-o fiului său pentru a-l proteja de frigul polar. Alături de ceilalţi ostatici ascunşi, ei au rămas în camera frigorifică aproape cinci ore.

Mama lui Ilan a ştiut imediat că fiul şi nepotul său s-au ascuns şi a decis să nu încerce să-i contacteze nici măcar prin SMS. Dar numărul de telefon al lui Ilan a fost transmis forţelor de ordine.

Datorită acestui număr, poliţiştii au localizat telefonul mobil al lui Ilan şi au ştiut unde se ascunde grupul în magazin. Aceste informaţii au contribuit probabil la salvarea lor în momentul asaltului forţelor de ordine.

La Dammartin, la 40 de kilometri nord-est de Paris, în momentul asaltului trupelor de elită, "simultan cu deschiderea focului, un vehicul blindat al jandarmeriei a permis accesul la etaj pentru a-l elibera" pe angajatul ascuns, "evitând eventuale capcane" de la parter, potrivit unei surse.

Graficianul tipografiei, nevătămat, a fost preluat de jandarmi şi dus la cartierul lor general. El s-a întâlnit cu familia sa "destul de repede" după asalt, a explicat o altă sursă apropiată dosarului, care a declarat că tânărul este şocat, dar în stare bună.

La rândul său, Ilan a fost interogat vineri de serviciile de informaţii, după ce a fost eliberat, apoi s-a întors la familia sa. Mama lui a mărturisit că a trăit momente de groază în cursul după-amiezii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite