Atentat terorist în Copenhaga. Doi presupuşi complici ai atacatorului Omar el-Hussein au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În atentatul terorist de la Copenhaga a fost ucis un cineast danez, Finn Noergaard, iar nouă ore mai târziu, un paznic voluntar, Dan Uzan, de 27 de ani, a fost împuşcat lângă o sinagogă
În atentatul terorist de la Copenhaga a fost ucis un cineast danez, Finn Noergaard, iar nouă ore mai târziu, un paznic voluntar, Dan Uzan, de 27 de ani, a fost împuşcat lângă o sinagogă

Doi bărbaţi au fost arestaţi în Danemarca în legătură cu atentatul terorist din Copenhaga, fiind suspectaţi că l-au ajutat pe presupusul atacator Omar el-Hussein.

Omar el-Hussein, presupusul atacator din Copenhaga, fusese eliberat din închisoare cu doar două săptămâni înaintea atentatului terorist şi, potrivit poliţiei, avea un istoric de crime violente. El fusese încarcerat pentru atac deosebit de grav, notează „The Independent“.

Presupuşii acoliţi ai suspectului au fost arestaţi duminică. Jens Madsen, şeful agenţiei serviciilor secrete daneze PET a spus că El-Hussein a fost motivat în acţiunile lui de masacrul de la revista franceză Charlie Hebdo, în care au fost ucişi 12 oameni, şi de propaganda Statului Islamic.

Ar fi putut fi inspirat de evenimentele din Paris sau de materialele trimise de Statul Islamic sau de alte organizaţii teroriste“, a declarat Madsen.

Amedy Coulibaly, complicele fraţilor Kouachi care au atacat sediul Charlie Hebdo, a luat ostatici într-un magazin evreiesc şi s-a declarat parte a grupării teroriste Stat Islamic într-un video filmat cu puţină vreme înainte de a fi ucis de forţele de ordine franceze.

Membri Al-Qaeda, Said şi Cherif Kouachi, au susţinut că uciderea celor 12 persoane în atentatul terorist din Paris a reprezentat „o răzbunare a Profetului“, pentru că revista îl caricaturizase de mai multe ori în paginile sale.

Atacatorul din Copenhaga a fost ucis duminică dimineaţă de forţele speciale daneze, în timpul unui schimb de focuri. Sâmbătă seara Omar el-Hussein deschisese focul în timpul unui seminar despre libera exprimare pe fondul atacurilor de la Paris.

La seminar vorbea Lars Vilks, 68 de ani, un caricaturist care îl reprezentase şi el pe Mahomed, cu corp de câine, şi care primise mai multe ameninţări cu moartea. 

Agnieszka Kolek, o altă caricaturistă, spune că, în timpul atacului, a auzit strigându-se „Allahu Akbar“ (Allah e mare), în arabă.

În atentatul terorist de la Copenhaga a fost ucis un cineast danez, Finn Noergaard, iar nouă ore mai târziu, un paznic voluntar, Dan Uzan, de 27 de ani, a fost împuşcat lângă o sinagogă. În timpul schimbului de focuri au fost răniţi cinci poliţişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite