Ankara, capitala incidentelor diplomatice. Miniştrii de externe ai Greciei şi Turciei s-au certat la conferinţa de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire între miniştrii de externe ai Greciei şi Turciei FOTO Twitter Ministry of Foreign Affairs of the Hellenic Republic
Întâlnire între miniştrii de externe ai Greciei şi Turciei FOTO Twitter Ministry of Foreign Affairs of the Hellenic Republic

O conferinţă de presă a miniştrilor de externe ai Turciei şi Greciei care a început cu schimburi de amabilităţi s-a transformat rapid într-un schimb de acuzaţii fără perdea.

Ankara nu pare un oraş potrivit în ultimele săptămâni pentru rezolvarea tensiunilor diplomatice. După deja celebru scandal Sofagate, a venit rândul unui nou incident diplomatic în capitala Turciei.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, şi omologul său grec, Nikos Dendias, s-au întâlnit la Ankara pentru a calma tensiunile care au caracterizat relaţia dintre cele două state NATO în ultimele două luni. Prima poziţie pe agenda discuţiilor era ocupată de disputele asupra graniţelor maritime, un subiect care a adus cele două ţări în pragul unei confruntări militare anul trecut, scrie DW.

Întâlnirea a început cordial, dar cei doi miniştri au început curând să se certe în faţa jurnaliştilor după ce Dendias a spus că încălcările suveranităţii Greciei vor fi sancţionate. Şeful diplomaţiei elene a susţinut că aviaţia Turciei a încălcat spaţiul aerian al statului Grec şi a avertizat Ankara să nu mai răspândească „ştiri false”.

„Vii aici şi încerci să acuzi Turcia, să transmiţi un mesaj în ţara. Nu pot să accept aşa ceva”, a răspuns ministrul turc de externe. „Dacă aduceţi acuzaţii atât de grele împotriva ţării mele şi a poporului meu, sunt obligat să le răspund”, a mai spus Cavusoglu.

Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, susţin că au dreptul de a fora în acelaşi teritoriu maritim. În ianuarie, după cinci ani de pauză, cele două ţări au reluat dialogul.

Forajul demarat de Turcia vara trecută în zonele disputate a dus la un răspuns dur al Greciei, amândouă ţările începând manevre militare în regiune. Ankara a dat înapoi doar după ce UE a ameninţat cu sancţiuni. Situaţia din Cipru şi problema migranţilor sunt alte probleme asupra cărora cele două ţări nu se înţeleg.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au călătorit săptămâna trecută la Ankara pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Turcia lui Erdogan, dar întâlnirea a produs o mică criză diplomatică, după ce von der Leyen a fost nevoită să stea pe o canapea la întâlnire, în timp ce Erdogan şi Michel au stat pe fotolii, în prim-plan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite