Angela Merkel recunoaşte o "înfrângere dureroasă" în Saxonia Inferioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a calificat, luni, drept "înfrângere dureroasă" eşecul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), aliata liberalilor (FDP) la alegerile legislative regionale din Saxonia Inferioară, în timp ce presa germană a scris despre o înfrângere de "coşmar", relatează AFP

"Puteţi să vă imaginaţi cu siguranţă care sunt sentimentele noastre în faţa unei asemenea răsturnări", a declarat luni la Berlin, în timpul unei conferinţe de presă, Angela Merkel, care va încerca să obţină un al treilea mandat peste opt luni.

"O înfrângere, a fortiori în aceste condiţii, este mult mai dureroasă", a adăugat ea, referindu-se la victoria la limită a opoziţiei, constituită din social-democraţi (SPD) şi verzi, în Saxonia Inferioară (nord).

"Guvernul regional în exerciţiu a ratat cu puţin posibilitatea de a-şi îndeplini sarcina. Cu atât mai mult este o înfrângere indiscutabilă", a admis ea.

Merkel a încercat să minimalizeze efectul înfrângerii conservatorilor - aliaţi ai liberalilor atât în Saxonia Inferioară, cât şi la nivel federal - asupra alegerilor legislative care vor avea loc la 22 septembrie. "Nu suntem încă în campanie electorală", a explicat ea. "Aceasta va veni mai târziu, avem încă o serie de sarcini de îndeplinit, situaţia economică este fragilă", a continuat cancelarul german.

Luni, presa germană a apreciat înfrângerea conservatorilor la alegerile legilative regionale ca un "coşmar" pentru Angela Merkel.

"Nu putea fi nimic mai rău pentru CDU/CSU", scria publicaţia „Der Spiegel“, într-un editorial intitulat "Coşmarul lui Merkel".

După ce au suferit înfrângeri dureroase în mari state regionale, ca Renania de Nord-Westfalia sau Baden-Wurttemberg, în ultimii ani, partidul cancelarului "pierde un nou land" important, Saxonia Inferioară.

Succesul social-democraţilor (SPD), aliaţii verzilor, relansează campania, mai apreciază „Der Spiegel“, iar aceasta "va fi mai dură decât spera cancelarul".

În presa germană, liberalii din cadrul FDP au fost desemnaţi responsabilii principali pentru înfrângerea conservatorilor.

Cu toate că FDP avea un procentaj de aproximativ 5% potrivit ultimelor sondaje, partidul a beneficiat de un număr mare de voturi din partea unor alegători conservatori dornici să aducă din nou coaliţia la putere, obţinând astfel un rezultat istoric de 9,9%, dar care a costat postul şefului Guvernului regional CDU, David McAllister.

"FDP fură voturi capitale de la CDU (...)", nota tabloidul  „Bild“.

"Cancelarul, care a făcut campanie împotriva susţinerii alegătorilor CDU pentru FDP, poate considera că faptele i-au dat dreptate", mai scrie cotidianul, în care se precizează că "fiecare va lupta pentru sine" în timpul alegerilor legislative ce se vor desfăşura în septembrie.

Aceeaşi opinie este împărtăşită de cotidianul conservator „Die Welt“, potrivit căruia rezultatul obţinut de FDP a "canibalizat" coaliţia CDU/FDP.

Rezultatul, "în general, a fost salvat, dar s-a pierdut bătălia", a adăugat publicaţia, estimând la 12.000 numărul voturilor lipsă CDU pentru câştigarea alegerilor, în timp ce alte publicaţii estimau la 101.000 numărul buletinelor depuse în urne de către alegătorii conservatori pentru FDP.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite