Tensiuni în Balcani. Premierul Ana Brnabic: Croaţia a demonstrat că este inamic al Serbiei

0
Publicat:

Decizia Croaţiei de a opri exporturile de petrol brut către Serbia prin conducta JANAF nu are nicio legătură cu sancţiunile contra Rusiei, ci este un act de represalii politice contra Belgradului şi o măsură ostilă luată de Croaţia, a declarat joi premierul sârb Ana Brnabic, conform Agerpres.

Ana Brnabic: Croaţii au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia FOTO EPA-EFE
Ana Brnabic: Croaţii au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia FOTO EPA-EFE

Într-o intervenţie la postul Happy TV, Brnabic a spus că Serbia vrea doar ca cei care au ucis copii şi bătrâni sârbi pe teritoriul Bosniei în 1995 să răspundă pentru crimele lor după 27 de ani.

Fiind întrebată dacă decizia Croaţiei este o formă de sancţionare a Serbiei, Ana Brnabic a răspuns afirmativ.

''Obţinem 50% din petrolul nostru via JANAF şi acum vom plăti cu cel puţin 20% mai mult. Nu avem alte oleoducte, nicio conductă alternativă - JANAF a fost construită de Iugoslavia, Serbia şi cetăţeni sârbi, iar acum este folosită împotriva noastră'', a subliniat şefa executivului sârb.

În virtutea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, Serbia nu va mai putea importa petrol rusesc de la 1 noiembrie.

Potrivit şefei guvernului de la Belgrad, Croaţia foloseşte energia în scopuri politice şi decizia acesteia ''a schimbat totul'' în privinţa relaţiilor Serbiei cu UE şi, în particular, cu Croaţia.

''Ei (croaţii) au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia'', a insistat Brnabic. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite