Ameninţări voalate cu o lovitură de stat, război civil şi „hoardele din suburbii”. O scrisoare a unor generali stârneşte un scandal de proporţii în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron inspectand trupele franceze / FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron inspectand trupele franceze / FOTO EPA-EFE

Guvernul francez a condamnat o scrisoare publică semnată de cadre militare, unele în serviciu activ, care susţine că Franţa se îndreaptă către „un război civil” din cauza extremismului religios.

O scrisoare publică semnată de aproximativ 1000 de cadre militare franceze, printre care şi cel puţin 20 de generali în rezervă, a stârnit un scandal de proporţii în Franţa, iar conţinutul scrisorii şi poziţionările principalilor actori politici în cadrul scandalului conturează principalele linii de-a lungul cărora va fi purtată lupta politică de la Paris în următorul an, până la alegerile prezidenţiale din aprilie 2022.

Ce spune scrisoarea 

„Situaţia e gravă, Franţa e în pericol”, se susţine în scrisoare adresată preşedintelui Emmanuel Macron. Semnatarii condamnă politicile „laxe”, a căror continuare ar duce la haos în Franţa, haos care ar cere „intervenţia camarazilor noştri aflaţi în activitate în cadrul unei misiuni periculoase de protejare a valorilor noastre civilizaţionale”. 

Eşecul de a acţiona împotriva „hoardelor din suburbii” - o referinţă la imigranţii care locuiesc în zonele aflate la periferia multor oraşe franceze - şi a altor grupuri care „iau în derâderea ţara noastră” va duce, susţin semnatarii, la război civil şi mii de morţi.

Semnatarii condamnă „un anumit anti-rasism” care ar dezbina comunităţile franceze şi care ar căuta un „război rasial” prin atacarea statuilor şi a altor simboluri ale istoriei Franţei.

Scrisoare a fost publicată în revista de dreapta „Valeurs Actuelles” în ziua aniversării a 60 de ani de la puciul ratat al generalilor francezi care se opuneau retragerii Franţei din Algeria.

Marine Le Pen şi echilibristica electorală

După eşecul electoral din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2017, Marine Le Pen a condus un efort susţinut de reşapare a Frontului Naţional. Oricât de fidel ar rămâne nucelul dur al Frontului, a calculat Le Pen, fără o temperarea a discursului şi paşi către centru pe anumite probleme, gloria electorală o va evita pentru totdeauna.

Tocmai din acest motiv, sprijinul arătat grupului de soldaţi şi de generali în rezervă a venit ca o surpriză. „Dragi generali, alăturaţi-vă luptei mele pentru Franţa”, le-a transmis Le Pen iniţial semnatarilor. Marţi, însă, a revenit asupra poziţiei. Într-un interviu pentru FranceInfo, Le Pen a spus că înţelege şi este de acord îngrijorările ridicate în scrisoare, dar că singurul mod de rezolvare a problemelor este unul politic.

Aceasta a negat că scrisoarea conţine o ameninţarea mai mult sau mai puţin voalată cu o lovitură de stat, spunând că există un mod caritabil de a înţelege doleanţele semnatarilor. „Vă cerem să aplicaţi legea, asta e ceea ce spun cei care au semnat-o”, a explicat Le Pen.

Clarificările preşedintei Frontului Naţional, considerate de unii analişti drept un efort de control al daunelor de imagine, vin după condamnări ale scrisorii de către guvern şi alţi lideri politici. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a anunţat că semnatarii vor fi pedepsiţi. Cadrele militare franceze, fie în serviciu activ, fie în rezervă, nu au voie să-şi exprime în public opiniile despre religie şi politică.

Scandalul stârnit de scrisoarea cadrelor militare este simptomatic pentru cursa electorală care se arată la orizont, în 2022, între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Conform unui sondaj Ifop citat de France24, securitatea şi lupta împotriva terorismului sunt printre principalele priorităţi ale votanţilor francezi, după un val recent de atacuri jihadiste în Franţa, inclusiv decapitarea în luna octombrie a profesorului Samuel Paty, după ce acestea le-a arătat elevilor săi caricaturile cu profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Macron, într-un efort de a capta alegătorii care ar putea să se îndrepte către Frontul Naţional şi Marine Le Pen, şi-a schimbat treptat abordarea. Preşedintele francez a propus o lege controversată care caută să contracareze aşa-numitul „separatism islamic”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite