Ameninţarea Al-Qaeda revine: gruparea teroristă vrea să doboare avioane în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Gruparea teroristă Al-Qaeda „renaşte” şi intenţionează să comită atacuri vizând avioane de linie în Europa, avertizează secretarul de stat britanic însărcinat cu Securitatea şi infracţionalitatea economică Ben Wallace, relatează CNN.

Al-Qaeda, care se află în spatele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi, ”continuă să vrea să comită atacuri în aviaţie” şi dezvoltă tehnologie menită să doboare avioane, afirmă Wallace într-un interviu acordat The Sunday Times.

”Ameninţarea aviaţiei este reală”, afirmă el în acest interviu publicat în weekend. Al-Qaeda ”s-a reorganizat. Ei fac eforturi în vederea tot mai multor comploturi vizând Europa şi s-au familiarizat cu noi metode”, afirmă el.

Ascensiunea Statului Islamic (SI) a eclipsat ameninţarea reprezentată de Al-Qaeda în ultima perioadă, mai ales după ce cel mai important lider al organizaţiei, Osama bin Laden, a fost ucis de forţele americane în Pakistan, în 2011.

Însă Wallace apreciază că pericolul pe care Al-Qaeda îl reprezintă nu a scăzut niciodată.

”Al-Qaeda a stat liniştită la colţ şi a încercat să stabilească cum va arăta secolul al XXI-lea, în timp ce SI devenea cea mai recentă bandă teroristă”, a declarat el. ”Însă ei nu au dispărut”.

Directorii serviciilor britanice de informaţii sunt îngrijoraţi de decizia preşedintelui american Donald trump de a retrage trupele americane din Siria.

Wallace apreciază că acest lucru va crea un ”nou refugiu sigur pentru ca islamiştii să lanseze atacuri vizând Occidentul”.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor îngrijorări exprimate de politicieni americani, între care şi senatorul Lindsey Graham, care l-a avertizat pe Trump, săptămâna trecută, că decizia sa cu privire la retragerea trupelor din Siria ar putea să conducă la ”un al doilea 9/11 (alta de la 11 septembrie)”.

Wallace a făcut aceste declaraţii în contextul haosului de pe Aeroportul Gatwick, în Marea Britanie, în care survolarea unor drone a condus la anularea a zeci de zboruri.

Poliţia din Sussex a anunţat că nu există indicii care să arate că aceste incidente pe Aeroportul Gatwick ar avea vreo legătură cu terorismul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite