Alegeri Franţa. Liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, vrea postul de prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Luc Melenchon FOTO EPA-EFE
Jean-Luc Melenchon FOTO EPA-EFE

Liderul formaţiunii politice Franţa Nesupusă („La France Insoumise”, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al treilea în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, a anunţat marţi că vrea postul de premier indiferent de cine va fi ales duminică, 24 aprilie: Emmanuel Macron sau Marine Le Pen.

„Le cer francezilor să mă aleagă prim-ministru” votând pentru o „majoritate de nesupuşi” şi de „membri ai Uniunii Populare” la alegerile legislative din iunie, a declarat Mélenchon la postul BFMTV.

Jean-Luc Mélenchon, în vârstă de 70 de ani, a strâns 22% din sufragii în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, plasându-se în urma preşedintelui în exerciţiu Emmanuel Macron (27,8%) şi a candidatei de extrema dreaptă Marine Le Pen (23,1%).

„Voi fi prim-ministru, nu prin favoarea domnului Macron sau a doamnei Le Pen, ci datorită francezilor care m-au ales”, a adăugat Mélenchon, citat de AFP.

Apreciind că alegerile legislative din 12 şi 19 iunie vor constitui un „al treilea tur”, liderul Franţei Nesupuse întinde o mână stângii, negocierile cu ecologiştii EELV şi cu Partidul Comunist Francez fiind deja începute. „Îi chem pe toţi cei care vor să se alăture Uniunii Populare să vină alături de noi pentru această frumoasă bătălie”, a spus Mélenchon.

Jean-Luc Mélenchon a mai spus că nu are nicio preferinţă între Macron sau Le Pen, dar a remarcat că „cei doi nu sunt de aceeaşi natură”. Imediat după turul întâi, el i-a îndemnat pe alegătorii săi „să nu dea niciun vot doamnei Le Pen”, însă nu a spus nimic despre Emmanuel Macron.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite